En av veteranerna som deltar i högtidlighållandet av D-dagen för 75 år sedan D-dagen torkar en tår.
En av veteranerna som deltar i högtidlighållandet av D-dagen för 75 år sedan D-dagen torkar en tår.

Känslosamt när veteraner hyllades på D-dagen

Flera världsledare och runt 300 krigsveteraner som deltog i striderna under D-dagen samlas i dag längs Storbritanniens södra kust för att minnas slaget som ledde till andra världskrigets slut och Nazitysklands fall.

ANNONS
|

Högtidlighållandet hålls i Portsmouth och inledningen av ceremonin blev mycket känslosam när en grupp veteraner, som var med under D-dagen, kom upp på scenen och möttes av stående ovationer.

USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, bland flera andra världsledare. Även brittiska drottning Elizabeth deltar. Runt 4000 militärer deltar också under minnesstunden.

- Vi samlas för att hedra dem vars mod och uppoffring på Normandies stränder utmärkte en vändpunkt i andra världskriget. Vi svär att aldrig glömma att vi står i skuld till dem, sade Theresa May i ett uttalande inför ceremonin.

ANNONS

Drygt 150000 soldater ingick i de allierade styrkorna i den militära insatsen för 75 år sedan. 300 veteraner, varav de yngsta är i 90-årsåldern, som deltog i striderna kommer under ceremonin att lämna Portsmouth med båt och ta sig samma väg till Normandie där de landsteg den 6 juni 1944.

Minnesceremonin fortsätter under torsdagen i norra Frankrike.

TT-AFP-Reuters

Fakta: D-dagen

Den 6 juni 1944 har gått till historien som D-dagen, då de allierade styrkorna genomförde sin gigantiska landstigning i det tyskockuperade Frankrike. Över 150000 soldater, främst amerikaner, britter och kanadensare, skeppades över Engelska kanalen. 3 000 fartyg och 13 000 flygplan ingick i insatsens inledande skede.

Landstigningen skedde längs en åtta mil lång kuststräcka i Normandie på fem stränder, döpta till Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword. De hårdaste striderna utspelades på Omaha-stranden, några mil nordväst om Bayeux. Den delen av invasionen var också närmast att misslyckas. Mängder av soldater sköts redan innan de kommit upp på stranden och stridsvagnar och andra fordon gick förlorade i vattnet. Enligt planen skulle flyget bomba stranden före invasionen, men bomberna fälldes långt inåt land.

Landstigningen innebar att de allierade kunde öppna en ny front mot Nazityskland som därefter klämdes åt mellan västmakterna och Sovjetunionen fram till kapitulationen i maj 1945.

ANNONS