En anställd vid kustbevakningen i Taiwan övervakar ett kinesiskt fartyg i närheten av norra Taiwan på torsdagen.
En anställd vid kustbevakningen i Taiwan övervakar ett kinesiskt fartyg i närheten av norra Taiwan på torsdagen. Bild: AP/TT

Kina övar för "maktövertagande" nära Taiwan

Kinas hot mot Taiwan duggar tätt – både i form av nya militära övningar och påståenden om att Taiwan "leker med elden".
Kommunistregimen anklagar Taiwans ledning för att pressa regionen till krig, men hotar själva med att "blod ska flyta".

ANNONS

De krigiska formuleringarna kommer i en kommuniké från försvarsrepresentanten Wu Qian i Peking.

"Efter att ha tagit över har Taiwans ledare allvarligt utmanat principen om ett Kina", hävdar Wu, syftande på Kinas påstående att Taiwan inte ska vara ett självständigt land.

"Det här är att leka med elden, och de som leker med elden kommer säkert att bränna sig", säger han i uttalandet.

Utspelen kommer efter två dagars övningar, för att testa landets förmåga gällande "gemensamt maktövertagande, gemensamma angrepp och kontroll av viktiga territorier", enligt Li Xi, en annan talesperson för Kinas militär.

Ny president

Militärövningarna sker samma vecka som Taiwans folkvalde president Lai Ching-Te svors in. Taiwan kommer att "försvara värderingar om frihet och demokrati", sade han i torsdags, som svar på Kinas besked om övningarna.

ANNONS

Under fredagen har Taiwan spårat tiotals kinesiska stridsflygplan och marinfartyg utanför sin kust. Om styrkor som kämpar för Taiwans självständighet "provocerar" Kina kommer landet att ta till ytterligare åtgärder, varnar Wu samtidigt.

"Vi kommer att driva våra motåtgärder ett steg längre, tills den fullständiga återföreningen av fosterlandet är uppnådd".

En animerad video, publicerad av Kinas statliga medier, visar hur kinesiska styrkor närmar sig Taiwan från alla håll medan simulerade robotar träffar viktiga mål, rapporterar AP. I videon pekas städerna Taipei, Hualien, Taichung och Kaosiung ut, skriver The Guardian.

Kinas varning

I torsdags skickade också Kinas utrikestalesman Wang Wenbin en skarp varning till taiwaneserna.

– Taiwanesiska självständighetsstyrkor kommer att få sina skallar krossade och blodet kommer att flyta, sade han.

Peking-regimen har de senaste åren satt demokratiska Taiwan – som man tycker borde ingå i Kina – under ett allt hårdare militärt och politiskt tryck.

De alltmer intensiva kinesiska övningarna runt Taiwan är oroväckande men signalerar inte ett omedelbart överhängande hot om invasion, uppger Craig Singleton, Kinaexpert vid den amerikanska tankesmedjan FDD, för CNN.

– De här övningarna bidrar till att sudda ut gränserna mellan fred och krig, så till den grad att framtida övningar skulle kunna användas som en svepskäl för en faktisk invasion, säger Craig Singleton.

ANNONS

Militärövningarna bör dock ses som ett politiskt budskap från Kina snarare än ett militärt, framhåller han.

Rättad: I en tidigare textversion lades ett citat i fel persons mun.

ANNONS