Aktivisten Joshua Wong (till vänster) besöker minnesplatsen för en aktivist som dog efter att ha fallit ned från en byggnad där han satte upp en banderoll.
Aktivisten Joshua Wong (till vänster) besöker minnesplatsen för en aktivist som dog efter att ha fallit ned från en byggnad där han satte upp en banderoll.

"Kina skulle inte låta Carrie Lam avgå"

Joshua Wong, en av ledargestalterna i den så kallade paraplyrörelsen, har släppts ur fängelse och har anslutit sig till de som uppmanar Hongkongs högsta politiska ledare Carrie Lam att avgå. En nära medarbetare till Lam uppger att Kina inte skulle låta Lam avgå trots de omfattande protesterna, även om hon skulle vilja.

ANNONS
|

Under söndagen demonstrerade enligt organisatörerna runt två miljoner människor med krav på att Carrie Lam ska avgå. Det är, om siffran stämmer, mer än en fjärdedel av befolkningen.

- Hon kvalificerar sig inte längre till att vara Hongkongs ledare. Hon måste ta på sig skulden och avgå, hållas ansvarig och stiga åt sidan, säger Joshua Wong som på måndagen frisläpptes efter en månad i fängelset Lai Chi Kok.

ANNONS

22-årige Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, där demonstranterna emotsatte sig inskränkningar i det lokala valsystemet. Han har nu suttit i fängelse i två omgångar.

På måndagen blockerar hundratals demonstranter en väg vid Lams kontor och kräver en dialog med myndigheterna.

"Stort intresse"

Alla följer händelserna med stort intresse, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett EU-möte i Luxemburg.

- Det är otroligt intressant och säkert oväntat för Fastlandskina att det är så många människor som demonstrerar. Det är viktigt att man nådde resultat, säger Wallström om det tills vidare uppskjutna förslaget om utlämningar till Kina.

- Jag tror att man satte ner foten nu ordentligt och sade att här någonstans går en skiljelinje, säger utrikesministern.

Allmänt missnöje

I en dryg vecka har Hongkongborna protesterat efter att ett nytt lagförslag presenterats. Förslaget, som nu skjutits upp på obestämd framtid, skulle möjliggöra att brottsmisstänkta personer utlämnas till Kina för rättegång. Proteströrelsen har under den gångna veckan utvecklats till att handla om ett allmänt missnöje med de styrande.

ANNONS

Den frisläppte Wong uppmanar demonstranterna till fortsatta protester och civil olydnad.

- När jag satt i fängelset såg jag Carrie Lam som grät i direktsänd tv. Allt jag kan säga är att när hon fällde tårar var det samtidigt Hongkongbor som blödde i Admiralty, säger Wong och hänvisar till det område i staden där polisen i förra veckan sköt gummikulor mot demonstranterna.

Kina fortsätter att ge sitt stöd till Carrie Lam, uppger meddelar utrikesdepartementets talesperson. En av Lams närmsta medarbetare uppger att Peking inte kommer att låta henne avgå även om hon vill.

TT-AFP-Reuters

ANNONS