Haitis utrikesminister Jean Victor Geneus i FN den 24 september.
Haitis utrikesminister Jean Victor Geneus i FN den 24 september. Bild: Jason DeCrow/AP/TT

Klart med internationell styrka till Haiti

FN:s säkerhetsråd röstar för att sända en internationell styrka till Haiti i ett försök att stabilisera det våldsdrabbade karibiska landet. Haiti har begärt att få en sådan styrka sedan i fjol.

ANNONS
|

Styrkan ska ledas av Kenya och finnas på plats under ett år. Förutom Kenya har även Jamaica, Bahamas, Antigua och Barbuda lovat bidra till insatsen.

Resolutionen röstades igenom med 13 röster för styrkan. Två länder, Kina och Ryssland, lade ner sina röster. I resolutionen ingår också ett embargo mot handeldvapen, något som tidigare endast gällt gängledare under sanktioner.

Enligt resolutionen är det inte en officiell fredsbevarande FN-styrka utan en "multinationell säkerhetsstyrka" under ledning av Kenya.

Det är ännu oklart hur många man styrkan ska bestå av. Kenyas regering har tidigare erbjudit sig att skicka 1 000 poliser. Enligt utrikesminister Alfred Mutua kan styrkan vara på plats den 1 januari 2024, om inte tidigare.

ANNONS

USA:s president Joe Biden har lovat bidra med logistik och 100 miljoner dollar i stöd till styrkan.

Kriminella gäng härjar i stora områden i och omkring Haitis huvudstad Port-au-Prince. Mellan april och juni har 1 860 personer rapporterats dödade, skadade eller kidnappade. Det är en ökning med 14 procent jämfört med under årets tre första månader, enligt den senaste statistiken från FN.

ANNONS