Konflikttätt när världsledarna möts för G20

G20-mötets tema om rättvis och hållbar utveckling riskerar att helt hamna i skuggan av gräl och dispyter. De såriga relationerna är många när stats- och regeringschefer samlas i Argentina på fredagen.

ANNONS
|

Stänger USA:s ledare verkligen dörren för Rysslands? Kommer den saudiske kronprinsen att undvika Turkiets president? Blir det gräl om handelsfrågorna?

De ledare som möts i Buenos Aires representerar inte bara världens största och mest inflytelserika ekonomier, länder som står för 85 procent av den globala bruttonationalprodukten. De är även aktiva spelare i några av samtidens mest infekterade och omskrivna dispyter.

Liksom vid G7-mötet i somras hotar konflikterna att helt överskugga toppmötets agenda.

Robotavtal och ukrainsk skärmytsling

Ett av G20-träffens planerade huvudnummer, samtalet mellan ärkerivalerna USA:s och Rysslands presidenter Donald Trump och Vladimir Putin har de senaste dagarna hängt löst. Trumps hotade först att ställa in mötet, vilket tidningen The Washington Post rapporterade.

ANNONS

Han ändrade sig dock på torsdagen och sade samtalet förmodligen skulle äga rum, skrev nyhetsbyrån Reuters. Men senare under dagen meddelade Trump via Twitter att mötet ställs in med anledning av Rysslands agerande mot Ukraina.

USA:s president kommer inte heller att hålla några bilaterala möten med Turkiets eller Sydkoreas presidenter, utan mer informella samtal, säger Vita husets presstalesperson Sarah Sanders, enligt Reuters.

Två som lär undvika varandra i korridorerna är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, rapporterar New York Times.

Journalistmord och åtalshot

Mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har lämnat den redan tidigare komplicerade relationen mellan länderna ännu sårigare.

Men de två kanske inte ens får en chans att springa på varandra. Argentinska åklagare har nämligen uppmanats av människorättsorganisationen Human Rights Watch att utreda misstankar mot kronprinsen för krigsbrott i Jemen och för misstänkt delaktighet i mordet på Khashoggi.

Åklagarmyndigheterna har begärt in information från Turkiet, Jemen och den internationella brottsmålsdomstolen ICC, och granskar nu HRW:s klagomål mot kronprinsen, men har ännu inte tagit ställning till någon utredning.

Argentinas president Mauricio Macri sade på torsdagen att anklagelserna mot Mohammed bin Salman om krigsbrott och tortyr kan hamna på agendan under G20-mötet.

ANNONS

Förhandling om tullar

G20-mötet skuggas också av oro kring brexit och flera lågintensiva handelskonflikter. I veckan gjorde USA:s president ännu ett utspel gentemot Kina då han hotade att bland annat ytterligare höja redan införda importtullar på vissa kinesiska varor. Och om inte Kinas president Xi Jinping öppnar landet för amerikansk konkurrens så väntas Trump tullstraffa allt som Kina exporterar till USA, skriver Wall Street Journal.

Det sätter press på den kinesiske ledaren, vars manöverutrymme i frågan om tullar är sämre än USA:s, eftersom USA köper mer från Kina än tvärtom.

TT

Bakgrund: G20-ländernas konflikter

De tjugos grupp består av Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA och EU.

Flera av länderna inom G20 är inblandade i en eller flera konflikter med andra medlemsländer. Här är en lista på några av dispyterna:

• USA:s president Donald Trump har retat upp stora delar av världssamfundet med sin protektionistiska handelspolitik. Vidare förs en lågintensiv konflikt med Ryssland för bland annat Kremls inblandning i USA:s presidentval 2016.

• Ryssland har sedan annekteringen av Krimhalvön mött allt större protester från bland annat EU som infört ekonomiska sanktioner mot landet. Kriget i Syrien har dessutom prövat landets relation med Turkiet.

• Tonläget mellan Turkiet och USA har stegrats under hösten. Konflikten om den tidigare fängslade amerikanske pastorn Andrew Brunson fick president Trump att hota om sanktioner – vilket bidrog till att Brunson frigavs. Turkiets relation med Saudiarabien har samtidigt gått från komplicerad till iskall efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

• Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman har mött kraftiga reaktioner från stora delar av världssamfundet efter mordet. Lägg därtill landets inblandning i kriget i Jemen som lett till att flera EU-länder, däribland Tyskland och Danmark stoppat vapenexporten till oljenationen.

• Utöver handelskriget med USA anklagas Kina återkommande för brott mot mänskliga rättigheter. Förtrycket mot den muslimska minoriteten uigurer i delstaten Xinjiang har kritiserats skarpt av flera västländer.

ANNONS