Reportrar på The Capital Gazette fick rapportera om hur fem av deras kollegor skjutits ihjäl på redaktionen. Arkivbild.
Reportrar på The Capital Gazette fick rapportera om hur fem av deras kollegor skjutits ihjäl på redaktionen. Arkivbild.

Kort trend vänder: Fler journalister dödas

Trenden har vänt: Fler journalister och medieanställda dödades världen över under 2018 än under de senaste åren. Bortom konfliktzonerna riktas ljuset mot länder i fred som inte garanterar reportrars säkerhet.

ANNONS

Rapporten från den internationella journalistfederationen IFJ målar samma dystra bild som andra organisationers rapporter. 94 personer har dött i samband med journalistiska uppdrag, enligt dess sammanställning. 84 av dem var journalister, kameramän, tekniker och andra som deltar i medieproduktionen. De andra tio var personer som bistod med annat: förare, säkerhetspersonal och säljare.

Bakom siffrorna hittar man bland annat offer för bombattacker i Afghanistan och den organiserade brottsligheten i Mexiko. Där finns också de fem personer som sköts ihjäl på The Capital Gazette i USA, samt dissidenten och skribenten Jamal Khashoggi som mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul.

ANNONS

Pekar på fredsländer

"Dessa skamlösa våldsdåd, utan hänsyn till människoliv, har lett till ett abrupt slut för den kortlivade minskningen av dödandet av journalister som noterats de senaste tre åren", säger IFJ-ordföranden Philippe Leruth i ett pressmeddelande.

Samtidigt som många journalister dödas i konfliktzoner som Afghanistan, Syrien och Jemen så vill IFJ rikta uppmärksamheten till länder där miljön för oberoende rapportering försämrats, där korruption och populism fått fäste och där rättssäkerheten inte upprätthålls. De nämner Indien, Pakistan och Filippinerna.

Siffrorna i rapporten utgör graverande bevis för myndigheters "misslyckande att upprätthålla journalisters rätt till fysisk säkerhet och att garantera ett informerat offentligt samtal i en demokrati", enligt IFJ.

Likartade rapporter

Häromveckan släppte internationella Reportrar utan gränser (RSF) en rapport där de beräknade antalet dödade journalister och medieanställda dittills under året till 80.

Även New York-baserade CPJ (Committee to protect journalists) har noterat en ökning av antalet dödade journalister och räknar till 83.

TT

Fakta: Länder där flest medieanställda dödades

Av de 94 fall där journalister och mediemedarbetare dödats under 2018 är sex kvinnor. Utöver dessa fall noteras tre arbetsrelaterade olyckor. I dessa länder var situationen värst:

Afghanistan 16

Mexiko 11

Jemen 9

Syrien 8

Indien 7

Pakistan 5

Somalia 5

USA 5

Filippinerna 3

Ecuador 3

Brasilien 3

Källa: Internationella journalistfederationen (IFJ)

ANNONS