Löften om ny era från CDU:s nya partiledare

Den nyvalda tyska partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauer kandiderade med löftet om att inleda en ny era för partiet. Men hennes starka band till förbundskansler Angela Merkel har fått många att betvivla att det blir någon omfattande förnyelse.

ANNONS

56-åriga Kramp-Karrenbauer, ofta kallad AKK, är den mest mittenorienterade av de tre kandidaterna. Hon har varit partisekreterare för kristdemokratiska CDU sedan februari i år och har tidigare varit regeringschef i delstaten Saarland.

Hon står relativt långt åt vänster socialpolitiskt. Däremot har hon en mer konservativ hållning i värderingsfrågor, vilket möjligen kan hänföras till hennes katolska tro. Kramp-Karrenbauer har bland annat uttalat sig kritiskt om samkönade äktenskap.

Samtidigt är AKK en pragmatiker som i likhet med Angela Merkel föredrar måttfullhet framför de stora gesternas politik. Hon har sagt sig vilja inleda en ny era, men hennes närhet till Merkel gör att vissa frågar sig hur det ska gå till, skriver bland andra Die Zeit.

ANNONS

Hennes relation till Merkel är god, och hon har setts som förbundskanslerns favoritkandidat, vilket tippades kunna vara både en fördel och en nackdel inför valet.

Utöver stödet från Merkel har hon förtroende inom stora delar av det nuvarande partietablissemanget. Kramp-Karrenbauer, ses som något av en helyllekandidat. Hon har även öppet stöd av CDU:s kvinnoförbund. AKK anses ha både kompetensen och regeringserfarenheten som krävs för att bli CDU:s kanslerskandidat i valet 2021.

Vissa har dock ifrågasatt om AKK, med sina nära band till Merkel, kan bidra med den förnyelse som många vill se inom partiet.

TT
ANNONS