Macron: Europa bör bli global maktspelare

Frankrikes president Emmanuel Macron vill i gemensam kraftansamling med grannlandet Tyskland skapa ett starkare Europa. Enligt Macron bör kontinenten utvecklas en stabil global maktspelare.

ANNONS

Macron presenterade sin vision inför den tyska förbundsdagen vid ett besök i Berlin på söndagen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Macron har vid ett flertal tillfällen den senaste tiden uttryckt att länderna står enade mot populistiska och nationalistiska krafter i Europa, och oro för USA:s president Donald Trumps isolationistiska politik under parollen "Amerika först".

- Europa, och det fransk-tyska samarbetet, har skyldighet att inte låta världen glida in i kaos och att leda den längs vägen mot fred, sade Macron med omkring ett halvår kvar till parlamentsvalet i EU.

ANNONS

"Stärka suveräniteten"

Han tillade, under en ceremoni för offren för tidigare krig och diktaturer, att Europa måste stärka sin suveränitet. Men också att Europa ska fortsätta driva miljöfrågor och driva på hårdare för multilaterala insatser vad gäller handel, säkerhet och migration.

Macron, som är den första franska president att tala inför det tyska parlamentet på 18 år, betonade att Europa inte får reduceras till stormakternas leksak utan måste stärka försvarsförmågan, och att inte acceptera en underordnad roll i världspolitiken.

Vid ett vägskäl

Merkel sade att hon liksom Macron anser att Europa befinner sig vid ett vägskäl, innan de båda ledarna begav sig till ett möte för att diskutera regionens politiska utmaningar – allt från eurozonens budget till migrationsfrågor.

Förbundskanslern sade senare att hon stöder Macrons förslag om en framtida europeisk armé, en idé som Donald Trump hånat på Twitter.

Frankrikes Europaminister Nathalie Loiseau har dock sagt till tidningen Journal du Dimanche att ett europeiskt försvar handlar om att kunna styra sitt eget öde och att slippa behöva förlita sig på andra, inte att sätta sig emot USA.

TT-AFP
ANNONS