Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid en pressträff i Élyséepalatset i Paris, efter att ha lett en konferens om hur stödet till Ukraina kan öka.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid en pressträff i Élyséepalatset i Paris, efter att ha lett en konferens om hur stödet till Ukraina kan öka. Bild: Gonzalo Fuentes/Pool via AP/TT

Macron: Kan inte utesluta soldater till Ukraina

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det inte går att utesluta att Väst kan komma att skicka soldater till Ukraina i framtiden.

ANNONS

– Det finns ingen konsensus i dag att på ett formellt vis skicka marksoldater. Men när det gäller dynamiken kan inget uteslutas, sade Macron på måndagskvällen.

En ny koalition ska däremot redan nu bildas för att förse Ukraina med medel- och långdistansrobotar, tillkännagav samtidigt Macron vid en pressträff, efter att ha lett en konferens i Paris med flera europeiska ledare om hur stödet till Ukraina kan öka.

– Vi kommer att göra vad som krävs för att säkerställa att Ryssland inte kan vinna detta krig, sade den franske presidenten och tillade att "allt är möjligt" för att uppnå detta mål.

ANNONS

Frågan om det kan bli aktuellt att skicka trupp till Ukraina var den hetaste diskussionspunkten under mötet, enligt Polens president Andrzej Duda.

– Här går åsikterna isär, men det finns inga sådana beslut, sade Duda efteråt och underströk att viktigast just nu är att se till att Ukraina snabbt får betydande leveranser av ammunition.

Bland stats- och regeringschefer som hade anmält sitt deltagande i mötet fanns bland andra Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Finlands nytillträdde president Alexander Stubb, statsministrarna i Norge och Danmark, rapporterar franska medier. Även Sverige deltog, men inte på statsministernivå.

Macron beskrev ett Ryssland som visat sig allt mer aggressivt, inte bara i Ukraina utan i allmänhet.

– Vi är övertygade om att Rysslands nederlag är oumbärligt för säkerhet och stabilitet i Europa.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS