En lyckligare tid. Trump och Macron planterade tillsammans ett vänskapsträd på Vita husets gräsmatta. Arkivbild.
En lyckligare tid. Trump och Macron planterade tillsammans ett vänskapsträd på Vita husets gräsmatta. Arkivbild.

Macrons och Trumps vänskapsträd har dött

I fjol planterade Macron och Trump gemensamt en ek i Vita husets trädgård för att symbolisera vänskapen mellan Frankrike och USA. Sedan dess har relationen länderna emellan surnat. Och nu har trädet dött.

ANNONS
|

Den planta som president Donald Trump och hans franske kollega Emmanuel Macron tillsammans planterade under den senares statsbesök i april 2018 var mer än bara en ek. Den var en symbol. Dels för de historiska banden mellan USA och Frankrike, dels för den gryende vänskapen mellan ländernas statsöverhuvuden.

Då var förhoppningen att dessa relationer – liksom eken – skulle spira.

Men sedan dess har presidenternas personkemi anfrätts av politisk osämja. Trump och Macron har kolliderat i sakfrågor som Parisöverenskommelsen och Iranavtalet, liksom i värderingsfrågor som synen på nationalism.

Och nu har amerikanska myndigheter bekräftat att eken har dött.

ANNONS

På sociala medier tolkades beskedet snabbt som en metafor för de svårigheter som splittrat de bägge världsledarna. En tolkning den franske presidenten bestämt avfärdar.

- Vi kommer att skicka honom en ny, det är inte en tragedi. Sluta se symboler där det inte finns några, symbolen var att plantera det ihop, säger Macron till schweiziska RTS.

TT-Reuters

ANNONS