Muslimska pilgrimer som vilar i hettan efter den symboliska stenkastningen mot djävulen under årets hajj.
Muslimska pilgrimer som vilar i hettan efter den symboliska stenkastningen mot djävulen under årets hajj. Bild: Rafiq Maqbool

"Många kollapsade på gatan" – 1 000 döda i Mecka

Dödstalet i samband med den muslimska vallfärden hajj har passerat 1 000, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP.
Ytterligare flera tusen personer har behövt vård för värmeslag i den saudiska hettan, där temperaturen stundtals uppges ha klättrat upp emot 52 grader.

ANNONS
|

Vid en sjukvårdsanläggning i Mecka lästes namn och nationalitet på de döda upp i onsdags, och de som sade sig vara anhöriga fick gå in och identifiera de avlidna.

En egyptisk man bröt ihop när han hörde att hans mamma var en av människorna som inte längre var vid liv. Han grät ett tag, innan han ringde deras resebyråtjänsteman.

– Han lämnade henne att dö, skrek han, samtidigt som gruppen med människor runt omkring försökte lugna ned honom.

Många egyptier

Egyptiska pilgrimer uppges stå för över hälften av de bekräftade dödsfallen. Även bland annat jordanier, tunisier och indoneser har omkommit.

Många av de döda är pilgrimer som av ekonomiska skäl inte registrerat sig, vilket innebär att de inte haft tillgång till de luftkonditionerade utrymmen som saudiska myndigheter upprättat.

ANNONS

Över 1,8 miljoner människor deltog i årets upplaga av den religiösa sammankomsten, som rundades av under onsdagen. Årligen omkommer hundratals pilgrimer i samband med hajj, men årets vallfärd hölls under en ovanligt intensiv värmebölja.

En av fem pelare

Den indiska pilgrimen Khalid Bashir Bazaz uppger att han sett "många människor som medvetslösa kollapsat till marken" under årets hajj.

Pilgrimsresan är en av islams fem pelare, som utgör grunden för religionen. Alla friska muslimer som har råd förväntas göra resan till Mecka i västra Saudiarabien minst en gång i livet.

Islams kalender bygger på månens faser vilket gör att hajj infaller elva dagar tidigare varje år. Därför kommer den nästa år att äga rum tidigare i juni, vilket skulle kunna leda till svalare temperaturer.

Fakta: Hajj – en av islams pelare

Pilgrimsresan hajj är en av islams fem pelare, som utgör grunden för religionen. De övriga är trosbekännelsen, bönen, allmosegivandet och fastan.

Mecka, och då i synnerhet Kaba och Stora moskén, är islams heligaste plats, följd av Medina, där profeten Muhammeds grav ligger, och al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Vid vallfärden utförs flera olika ritualer. Pilgrimerna vandrar till exempel sju gånger runt Kaba i Stora moskén. Djävulen stenas också symboliskt till döds.

Kaba är en stor kubformad byggnad klädd i svart tyg, som står mitt på gården inne i Stora moskén i Mecka.

ANNONS