Torsdagens parlamentsomröstning gav en svidande förlust för Storbritanniens hårt ansatta premiärminister Theresa May.
Torsdagens parlamentsomröstning gav en svidande förlust för Storbritanniens hårt ansatta premiärminister Theresa May.

May försvagad av bakslag i parlamentet

Theresa Mays brexitplaner fortsätter att gå trögt. Torsdagskvällen bjöd på en ny svidande förlust i det brittiska parlamentet, om än bara symbolisk. Dessutom ska oppositionsledaren Jeremy Corbyn på egen hand träffa EU:s chefsförhandlare nästa vecka.

ANNONS
|

Jublet och leendena på oppositionssidan bröt ut när resultatet från parlamentets senaste brexitröstning lästes upp.

Mays regering fick stöd av 258 ledamöter, medan 303 sade nej.

- Kvällens omröstning visar att det inte finns något stöd för regeringens agerande kring brexit, triumferade Jeremy Corbyn.

Labourledaren kommer nästa vecka att hålla överläggningar i Bryssel med EU-chefsförhandlaren Michel Barnier i ett försök att häva brexitdödläget och övertala May om att ingå en tullunion med EU.

ANNONS

Tilltaget kommer troligen inte att uppskattas av regeringen, och Labour riskerar att anklagas för att underminera Mays hopp om att unionen ska göra nya eftergifter, rapporterar The Guardian.

Neutral ordalydelse

Rent praktiskt betyder visserligen inte resultatet av parlamentsomröstningen särskilt mycket. Man röstade om en tämligen neutral ordalydelse om att parlamentet "upprepar sitt stöd för den inställning kring att lämna EU som uttrycktes den 29 januari och noterar att diskussioner pågår".

För May blev det här ändå en skarp fingervisning om att det fortsatt kommer att bli svårt för henne att samla en majoritet bakom sig när det verkligen gäller.

Inför kvällens omröstningar hade premiärministern fört "konstruktiva samtal" på telefon med den tyska förbundskanslern, Sveriges statsminister samt med regeringscheferna i Österrike och Portugal, berättade en taleskvinna för May enligt Reuters.

Enligt Stefan Löfven bestod samtalet av en uppdatering från May om hur britterna ser på läget. Löfven bedömer läget som svårt.

- Förväntansbilden skiljer sig rejält, för mycket, om vad som är möjligt att göra, sade Löfven till TT.

Oppositionskritik

May för diskussioner med såväl EU som oppositionen och olika politiska falanger på hemmaplan i hopp om att få till ett utträdelseavtal som kan få tillräckligt stöd i underhuset.

ANNONS

Förhoppningen är att samtalen ska bära frukt under de kommande veckorna. May har redan utlovat parlamentsledamöterna en ny chans att säga sitt senast den 27 februari, om inte ett avtal har lagts fram dessförinnan.

Torsdagens omröstningar var därför bara en liten hållplats på vägen. Att det blev förlust gav ändå omedelbar kritik från oppositionen.

- Regeringen kan inte fortsätta att plöja på och ignorera parlamentet utan en vettig plan. Hon kan inte fortsätta att bara låta tiden gå, fnös Corbyn – och kritiserade dessutom May för att hon inte ens fanns på plats i salen när resultatet föll.

Dum strategi?

Det som regeringen hoppades få stöd för byggde på den omröstning i slutet av januari som Theresa May lyckades vinna. Där sades att May ska arbeta för att ersätta den omdiskuterade nödlösningen om Nordirland med "alternativa arrangemang". Men det sades också att regeringen ska försöka undvika ett avtalslöst utträde.

Även om det sistnämnda uttrycktes på ett icke bindande sätt är brexitanhängarna inte alls förtjusta i den tanken.

"Det skulle vara den dummaste förhandlingsstrategin och inte vara i nationens intresse", skrev Toryledamoten Steve Baker på Twitter inför torsdagens omröstning.

ANNONS

Från Bryssel uttrycks samtidigt en växande irritation över det fortsatta brittiska agerandet.

"Inga nyheter är inte alltid goda nyheter. EU-27 (de kvarstannande EU-länderna) väntar fortfarande på konkreta, realistiska förslag från London för att bryta dödläget om brexit", skrev permanente rådsordföranden Donald Tusk på Twitter i onsdags kväll.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Torsdagens omröstningar

Talman John Bercow valde ut tre tilläggsförslag till omröstning i det brittiska parlamentets underhus på torsdagskvällen.

Förslag A kom från Labourledaren Jeremy Corbyn och krävde antingen en ny omröstning om ett reviderat utträdesavtal eller en debatt om kommande steg senast den 27 februari. Föll med 306-322.

Förslag I kom från Skotska Nationalistpartiets gruppledare Ian Blackford och krävde att regeringen ber om förlängd förhandlingstid med EU i åtminstone tre månader. Föll med 93-215.

Förslag E kom från Anna Soubry, en av Konservativa partiets mest EU-vänliga ledamöter, och manade regeringen att publicera sin analys av vad ett avtalslöst utträde skulle innebära. Drogs dock tillbaka i sista stund.

I huvudomröstningen om att upprepa sitt stöd för regeringens arbete för att få fram en lösning på brexitfrågan förlorade regeringen med 258 röster mot 303.

ANNONS