Storbritanniens premiärminister Theresa May skjuter fram nästa avgörande omröstning om brexit i parlamentet.
Storbritanniens premiärminister Theresa May skjuter fram nästa avgörande omröstning om brexit i parlamentet.

May skjuter fram ny brexitvotering

Den brittiska premiärministern Theresa May skjuter fram en ny avgörande brexitomröstning i parlamentet. Hon ser det som realistiskt att landet kan lämna unionen som planerat – men oppositionen anser att hon medvetet drar ut på tiden.

ANNONS

Theresa May kämpar mot klockan för att få till en överenskommelse för landets utträde ur unionen.

Parlamentet, som redan nobbat ett avtalsförslag med rekordsiffror, kommer att få rösta om ett nytt sådant senast den 12 mars, enligt premiärministern.

Det får därmed ge en avgörande röst lite drygt två veckor innan själva utträdet är planerat att ske. Mays besked gör det allt troligare att parlamentsledamöter gör ett försök att få utträdesdatumet framflyttat från den 29 mars.

Förhandlingar pågår

- Vi kommer inte att ta initiativ till en betydelsefull omröstning i parlamentet denna vecka, men vi kommer att säkerställa att det sker senast den 12 mars, säger May, som befinner sig i Egypten för det europeisk-arabiska toppmötet i Sharm el-Sheikh.

ANNONS

Premiärministern förhandlar fortfarande med EU om möjliga ändringar och tillägg vad gäller den stora stötestenen: nödlösningen för gränsen mellan Irland och Nordirland. I Egypten träffar hon bland annat EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

- Det är ännu inom vårt räckhåll att lämna EU med ett avtal den 29 mars och det är vad vi arbetar för, säger May.

Hennes regering har sedan tidigare lovat att parlamentet ska få en ny chans att debattera och rösta om vägen vidare senast den 27 februari.

"Desperat försök"

I den senaste omröstningen om ett avtal som May enats om med Bryssel sade parlamentet nej med 432 röster mot 202.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som leder Labourpartiet, säger att man kommer att arbeta på bred front i parlamentet för att förhindra att Storbritannien lämnar EU utan något avtal alls.

Corbyn anser att May på ett "vårdslöst sätt låter tiden dra iväg för att tvinga parlamentesledamöter att välja mellan hennes dåliga avtal eller ett katastrofalt avtalslöst utträde", skriver han på Twitter.

"Labour kommer att arbeta med parlamentsledamöter i hela underhuset för att förhindra ett avtalslöst brexit, bryta dödläget och bygga upp ett stöd för vår alternativa plan."

ANNONS

Skjuta upp utträdet?

Donald Tusk har meddelat Theresa May att EU vill ha svart på vitt om det brittiska parlamentet kan godta ett avtal innan EU-ledarnas toppmöte 21-22 mars.

Tidningen The Guardian rapporterar med hänvisning till anonyma, högt uppsatta EU-källor att Tusk förespråkar att hela brexit skjuts fram om May inte lyckas övertyga parlamentet. EU uppges då överväga en förlängd förhandlingsperiod där Storbritannien förblir ett EU-land fram till år 2021.

Tre ministrar i Mays regering säger att de kommer att göra allt för att fördröja brexit om premiärminister Theresa May inte får igenom något utträdesavtal.

Arbetsmarknadsminister Amber Rudd, näringsminister Greg Clark och justitieminister David Gauke skriver i The Daily Mail att de kan komma att stödja oppositionen i veckan för att hindra att Storbritannien lämnar EU utan avtal den 29 mars. De uppmanar även May att utesluta ett avtalslöst utträde.

TT-AFP-Reuters
ANNONS