USA:s vicepresident Mike Pence under ett tal i tisdags.
USA:s vicepresident Mike Pence under ett tal i tisdags.

Migrantbarn får bara hållas i 90 dygn

ANNONS
|

USA:s vicepresident Mike Pence har gått med på att ändra vissa av förhållningssätten kring hur migrantbarn från Centralamerika hålls inspärrade.

Enligt de nya reglerna får barnen hållas kvar i maximalt 90 dygn, och Pence har även gått med på att kongressen inom ett dygn ska meddelas om ett barn dött i ett läger. Vicepresidenten meddelade enligt källor till Reuters sitt beslut i ett samtal med Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset.

Pences eftergifter kommer efter att Demokraterna gett upp sitt motstånd mot ett nödhjälpspaket på 4,6 miljarder dollar, motsvarande 45 miljarder kronor, för att hantera migrantfrågan vid USA:s södra gräns. Paketet röstades igenom i båda kamrarna efter att Pelosi sagt att hennes parti håller med om att pengar måste frigöras snabbt, och därför ger upp kampen för förändringar i förslaget.

ANNONS

Flera politiker och hjälporganisationer som besökt lägren har beskrivit hur de mötts av sjuka och hungriga barn, som lever under eländiga förhållanden utan tillräckligt med vatten och mat, inte har tillgång till hygienartiklar och sover tätt ihop på kalla golv.

TT-Reuters

ANNONS