Miljontals ankor ska vaccineras mot fågelinfluensa i Frankrike. Arkivbild.
Miljontals ankor ska vaccineras mot fågelinfluensa i Frankrike. Arkivbild. Bild: Na Son Nguyen/AP/TT

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

ANNONS

Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Med vaccinet hoppas man kunna stoppa det kraftfulla viruset från att svepa fram över gårdar. Vid upptäckten av ett utbrott är det nämligen inte bara den drabbade gårdens fåglar som måste slaktas, det gäller även intilliggande gårdar. Det innebär långa produktionsavbrott och medför stora förluster för bönderna.

Landets fjäderfäbestånd har drabbats av viruset i flera omgångar de senaste åren, efter en smittovåg mellan 2015 och 2017. Sedan 2020 har utbrott förekommit närmast konstant, med masslakt som följd, men för närvarande är situationen lugn.

ANNONS

Veterinärer räknar med att 60 miljoner ankor ska vara vaccinerade till nästa sommar.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS