Minor gör krisen i Jemen ännu värre, anser HRW. Arkivbild.
Minor gör krisen i Jemen ännu värre, anser HRW. Arkivbild.

Minor förvärrar krisen i Jemen

ANNONS
|

Huthirebellernas minor har dödat och skadat hundratals civila och förhindrat nödhjälp från att nå utsatta, larmar Human rights watch (HRW). Minorna har använts både i strid mot jemenitisk lag och mot det internationella förbudet mot antipersonella minor.

Minor utplacerade i åkermark, byar, brunnar och på vägar har förhindrat humanitär hjälp från att nå fram, gjort åkrar och brunnar obrukbara och gjort det omöjligt för civila att återvända till sina hem, skriver HRW. Organisationen har också bevis för att Huthirebeller placerat ut antifordonsminor och modifierat dem för att detonera av en människas vikt, samt kamouflerat explosiva anordningar för att se ut som stenar eller trästockar.

ANNONS

Den humanitära krisen i Jemen tillhör de allra värsta i modern tid och HRW anser att minorna bidrar till att ytterligare förvärra den.

HRW vill nu att Huthiledarna genast slutar använda vapnen och utreder och straffar de befäl som ansvarar för att de används. Samtidigt bör Säkerhetsrådet införa riktade sanktioner mot alla individer som bär ansvar för överträdelserna.

TT

ANNONS