Bilder på personer som miste livet i folkmordet i Rwanda. Arkivbild.
Bilder på personer som miste livet i folkmordet i Rwanda. Arkivbild. Bild: Ben Curtis/AP/TT

Misstänkt för folkmord i Rwanda gripen

Fulgence Kayishema, som anklagas för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994, har gripits i Paarl i Sydafrika.

ANNONS

Kayishema är en av de fyra personer som anses bära huvudansvar för att uppskattningsvis 800 000 människor mördades i Rwanda under våren 1994.

I ett uttalande kallar sydafrikansk polis Fulgence Kayishema för "en av världens mest eftersökta personer för folkmord".

FN:s generalsekreterare António Guterres talesperson framhåller att gripandet "sänder ett kraftfullt budskap om att de som anklagas för att ha begått sådana brott inte kan undgå rättvisa" och att de så småningom kommer att ställas till svars – "till och med mer än ett kvarts sekel senare", enligt ett uttalande.

Kayishema har varit på flykt sedan 2001.

Han tillsammans med andra ska ha mördat fler än 2 000 män, kvinnor och barn tillhörande minoritetsfolket tutsier, som tagit sin tillflykt i en katolsk kyrka.

ANNONS

Enligt polisen ska han ha deltagit direkt i planeringen och utförandet av massakern – bland annat genom att ha kört in en bulldozer i kyrkan.

Folkmordet i Rwanda leddes av extremnationalister ur majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS