Bayerns regeringschef Horst Seehofer (i mitten) med delstatens inrikesminister Joachim Hermann (vänster) och Münchens borgmästare Dieter Reiter på mordplatsen vid köpcentret i München.
Bayerns regeringschef Horst Seehofer (i mitten) med delstatens inrikesminister Joachim Hermann (vänster) och Münchens borgmästare Dieter Reiter på mordplatsen vid köpcentret i München.

Münchenmord brutalt och föraktande

Starka reaktioner följer på massmordet i München. Horst Seehofer, regeringschef i Bayern, kallar dådet "brutalt och människoföraktande".

ANNONS
|
Skjutningen i köpcentrumet Olympia i München är det andra dådet på en vecka i Tyskland. För några dagar sedan attackerade en 17-årig pojke passagerare på ett tåg utanför Würzburg.
- Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att terror och omänskligt våld inte ska kunna utföras i Tyskland, sade hennes närmaste man, stabschefen Peter Altmaier, på fredagskvällen enligt AFP.
Seehofer chockad
Bayerns regeringschef Horst Seehofer säger att han är "djupt chockad" av händelsen, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung. Han beskriver det som ett "brutalt och människoföraktande" dåd som har fyllt alla med "sorg och smärta". Han sade också att utan trygghet finns ingen frihet.
Bahram Ghasemi, det iranska utrikesdepartementets talesperson, fördömer "dödandet av oskyldiga och försvarslösa människor" och uttrycker sin solidaritet med det tyska folket och regeringen.
Frankrikes president François Hollande kallar dådet för en "motbjudande terrorattack" som syftar till att "väcka rädsla i Tyskland och andra europeiska länder". Han säger också att "Tyskland kommer att stå emot, och kan räkna med Frankrikes vänskap och samarbete".
Även USA:s president Barack Obama har uttalat sig och säger att han är beredd att ge Tyskland det stöd landet behöver.
"Tankarna går till anhöriga"
Inrikesminister Anders Ygeman, som kommenterade saken från den svenska regeringens sida, reagerade också på dådet:
- Återigen drabbas Europa och Tyskland av det urskillningslösa våldet och tankarna går naturligtvis i första hand till de drabbade och deras familjer, sade Ygeman till TT direkt efter dådet.
ANNONS