Delar av det som tros vara raketen vid Nordkoreas misslyckade uppskjutning i maj bärgades av Sydkoreas militär. Arkivbild.
Delar av det som tros vara raketen vid Nordkoreas misslyckade uppskjutning i maj bärgades av Sydkoreas militär. Arkivbild. Bild: Sydkoreas försvarsdepartement/AP/TT

Nordkorea: Har avfyrat satellit

Nordkorea har avfyrat vad man hävdar är en militär spionsatellit, med riktning söderut, uppger Sydkoreas militär på tisdagen.
Beskedet kommer timmar efter att Japan bekräftat att Pyongyang hade varnat för en förestående uppskjutning.

ANNONS

"Nordkorea har avfyrat vad man hävdar är en militär övervakningssatellit i riktning söderut", säger Sydkoreas stabschef.

Uppskjutningen – som går emot upprepade varningar från Sydkorea och flera FN-resolutioner – är den tredje i år i Nordkoreas försök att få en spionsatellit i omloppsbana.

De två tidigare försöken, i maj respektive augusti, misslyckades.

Nordkorea meddelade efter det andra misslyckade försöket att man tänkte försöka på nytt i oktober, något som aldrig blev av.

Pyongyang har under året genomfört rekordmånga vapentester, något som ökat spänningarna i relationen till Sydkorea och dess allierade USA och Japan ytterligare.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS