Nu avgörs USA:s viktigaste presidentval

I ett USA präglat av splittring, coronasmitta, ekonomisk kris och oro på gator och torg väntas valdeltagandet bli rekordstort. Närmare 100 miljoner amerikaner röstade i förtid och knappt hade vallokalerna öppnat förrän det stod oavgjort, 1-1.

ANNONS
|

Aldrig har så många amerikaner röstat så tidigt i förtidsöppnade vallokaler eller via post. Allt pekar på att deltagandet kommer att blir det högsta i ett amerikanskt presidentval på över 100 år. Och det avgörande dygnet i vad många beskriver som det viktigaste valet i modern amerikansk historia inleddes direkt mitt i natten i två små distrikt i delstaten New Hampshire.

Förre vicepresidenten Joe Biden tog alla fem rösterna i Dixville Notch, nära den amerikanska gränsen mot Kanada. Resultatet var av lätt förklarliga skäl inte svårt att räkna fram och fastställa, till skillnad från vad som väntas på delstats- och nationell nivå. Dessa första siffror ska dock inte ses som en särskilt pålitlig fingervisning om hur det slutligen går i presidentvalet.

ANNONS

LÄS MER:USA ska välja ledare – det här vill Trump och Biden

LÄS MER:USA rustar för våldsamt val

Fick flest röster

Vid förra valet 2016 ställde sig Dixville Notch bakom demokraten Hillary Clinton. Hon fick tre miljoner fler röster än Donald Trump nationellt, men förlorade viktiga delstater och därmed elektorsrösterna som samtliga går till vinnaren, om han eller hon så bara vinner med en enda röst.

Även i Millsfield i New Hampshire tilläts midnattsval och där knappade Trump in och reducerade till 1-1 genom att besegra Biden med 16-5.

De flesta invånarna på den amerikanska östkusten fick vänta till klockan 6 eller 7 på tisdagsmorgonen, runt lunchtid i Sverige, för att lägga sina röster. Därefter öppnade vallokalerna efter hand från öst till väst, en tidsskillnad på tre timmar.

Opinionsmätningarna ger Joe Biden en sammanlagd ledning, och även i flera vågmästarstater där valet kan få ett avgörande, som Florida och Pennsylvania. Men det är på tisdagen som prognoser och spekulationer möter verkligheten.

Då ser vi en fingervisning

Klockan 01.30 natten till onsdagen kan vi i Sverige få ett tecken på hur det kan gå när vallokalerna stänger i North Carolina och Ohio, det senare en delstat i det så kallade rostbältet som förde Trump till makten 2016. Där har en majoritet av väljarna i själva verket ställt sig bakom den vinnande kandidaten ändå sedan 1964.

En halv timme senare stänger vallokalerna i Florida. Där är marginalerna små och Donald Trump måste med all sannolikhet vinna för att ha en chans att sitta kvar i Vita huset under en andra mandatperiod. Här har många poströster redan kontrollerats. Det kan tidigt ge en mer tillförlitlig uppskattning av hur det har gått till skillnad från i Pennsylvania, där rösträkningen väntas ta flera dygn.

ANNONS

LÄS MER:Så påverkas du som sparare av USA-valet

Att vi troligen får vänta länge på slutresultat i ett mycket annorlunda val, ett mycket annorlunda år, är inget tecken på fusk. Men båda sidor har mobiliserat jurister för att driva processer om procedurer och valsedlar vilket till slut kan göra att avgörandet ligger hos Högsta domstolen, där tre konservativa domare har nominerats av Trump.

Det blir ett lika spännande som osäkert valdygn och efterspel.

ANNONS