Hizbollah-anhängare höjer knytnävarna och hurrar när talet från ledaren Hassan Nasrallah visar på storbild under en minnesceremoni i Beirut.
Hizbollah-anhängare höjer knytnävarna och hurrar när talet från ledaren Hassan Nasrallah visar på storbild under en minnesceremoni i Beirut. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Nya hot om storkrig när Hizbollahledaren talar

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har hållit ett upptrissat tal, samtidigt som spänningarna mellan den Iranstödda shiamilisen och Israel ökar.
– Låt fienden än en gång veta att om ett fullskaligt krig förklaras mot Libanon så kommer vi att utkämpa det utan begränsningar, säger han.

ANNONS

i tisdags publicerade Hizbollah filmklipp som uppges visa bland annat hur drönare fotograferat militär infrastruktur i Israel. Kort efter det meddelade den israeliska militären att en operativ plan för en offensiv i Libanon godkänts.

"I ett fullskaligt krig så kommer Hizbollah att förstöras och Libanon drabbas hårt", sade Israels utrikesminister Israel Katz i ett uttalande.

"Ingen plats är säker"

Nu svarar Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tal i samband med en minnesceremoni för en högt uppsatt Hizbollahmedlem som nyligen dödats av Israel.

– (Fienden) vet att ingen plats är säker från våra raketer, säger han i sitt anförande som visas på tv-skärmar under ceremonin i Beirut.

ANNONS

Han nämner också den stora vapenarsenal som milisen har tillgång till och hotar med att filmklippet som publicerades under tisdagen bara innehåller en liten del av det material som drönarna inhämtat. Tidigare har det rapporterats om att Hizbollah har 100 000 stridande till sitt förfogande – nu säger Nasrallah att det är betydligt fler än så, och att milisen fått tillgång till nya vapen som omvärlden ännu inte sett.

– En invasion (av Israel) är kvar på bordet om stridigheterna eskalerar, säger Nasrallah.

Hotar Cypern

Nasrallah hävdar även att Israel, vid händelse av krig mot Libanon, kommer att använda sig av flygplatser och infrastruktur på Cypern, och hotar med att "motståndet kommer att rikta sig" dit i så fall.

På Medelhavsön finns två brittiska militärbaser, men de ligger på suveränt brittiskt territorium och kontrolleras inte av den cypriotiska regeringen.

– Cypern är inte involverat i några militära konflikter. Vi agerar för att vara en del av lösningen snarare än problemet, sade den cypriotiske presidenten Nikos Christodoulides på onsdagen som svar på hoten, rapporterar Politico.

– Sådana uttalanden är inte trevliga, men de speglar inte verkligheten, fortsatte han och underströk Cyperns roll i upprättandet av en humanitär korridor för nödhjälp till Gaza.

ANNONS

Pågående stridigheter

Stridigheterna har fortsatt under onsdagen. Tiotals raketer har enligt Hizbollah avfyrats mot norra Israel. Flera av dem sköts ned, enligt Israel, som i sin tur rapporterar att stridsplan träffat två Hizbollahmål på olika platser i södra Libanon.

Statliga libanesiska medier rapporterar om flera israeliska anfall mot byar i landets södra delar. Enligt Hizbollah har fyra stridande dödats under dagen.

Bedömare har länge varnat för risken för att Gazakriget kan utökas till ett fullskaligt, regionalt krig vid det hårt ansatta gränsområdet mellan Libanon och Israel. Där har Hizbollah och Israels militär skjutit mot varandra sedan den 7 oktober.

ANNONS