Obama i Danmark – hyllar möbler och militär

USA:s ex-president Barack Obama är på besök i våra nordiska grannländer och håller inte igen med hyllningarna. På besök i danska Kolding lovsjöng han möbler och militärt samarbete.

ANNONS

Barack Obama är på rundresa i Europa. Efter ett stopp i Norge och Oslo talar han på fredagen inför politiker, näringslivsledare och studenter på Syddansk Universitet i Kolding.

- Danmark är ett land som slåss över sin viktklass på den internationella scenen, säger Obama.

Danska möbler har särskilt genomslag då de "sprider sig över hela världen", fortsätter han.

Och sedan uppmärksammar Obama den danska militären och dess samarbete med USA:

ANNONS

- Vi talade ofta om vilka vi kunde räkna med skulle vilja göra ett jobb och göra det ordentligt och då var Danmark alltid överst på listan.

Många invånare i Kolding laddade förväntansfullt upp för flaggviftande och jubel när Obama kom till den lilla danska staden, men alla är inte lika glada.

Anledningen till att det syns en del sura miner är att kommunen lagt 750000 danska kronor, drygt en miljon svenska kronor, på evenemanget – där bara särskilt inbjudna från universitetet och näringslivet får delta.

- Kritikerna vill hellre att pengarna läggs på äldre- eller barnomsorgen, säger Laust Tuxen Hedegaard, lokalredaktör på tidningen JydskeVestkystens.

Stadens borgmästare Jørn Pedersen (V) försvarar utgifterna med att besöket kommer att betala sig genom den uppmärksamhet Kolding får.

I onsdags talade Barack Obama på ett näringslivsevenemang utanför Oslo och då var det norrmännen som hyllades. Om bara norrmän hade fått bestämma hade allt varit i sin ordning, sade Obama då.

ANNONS
TT-Ritzau
ANNONS