Obama kritiserar Trump och Republikanerna

Barack Obama tar bladet från munnen och riktar stark kritik mot Donald Trump och det republikanska partiet. I höstens mellanårsval kan amerikanerna återinföra ärlighet och anständighet i politiken, enligt ex-presidenten.

ANNONS

Obama kliver in i den politiska hetluften igen i ett framträdande vid ett universitet i sin hemdelstat Illinois på fredagskvällen – ett av flera stopp på en kampanjturné inför mellanårsvalen.

- Om två månader har vi chansen att återupprätta någon form av sunt förnuft i vår politik, säger han, och varnar för att väljare som stödjer Demokraterna inte har råd att stanna hemma på valdagen.

"Det är radikalt"

- Vad har hänt med det Republikanska partiet, frågar sig den förre presidenten.

ANNONS

Han anklagar partiet för att undergräva USA:s allianser med andra länder, samtidigt som det närmar sig Ryssland. Partiets huvudsakliga princip i utrikespolitiken "var kampen mot kommunismen och nu ställer de in sig hos den tidigare chefen för KGB", säger Obama.

Vidare anklagar han Republikanerna för att orsaka ett allt större federalt budgetunderskott med stora skattesänkningar. Och framför allt för att inte lyckas hålla pli på president Donald Trump – och slå vakt om USA:s demokrati.

- Det är inte konservativt, det är helt klart inte normalt. Det är radikalt. Det är ett synsätt som innebär att skyddandet av den egna makten och de som står bakom en är allt som spelar roll, även om det skadar landet, säger Obama.

Hållit låg profil

Obama har hittills i princip följt seden för tidigare presidenter att avhålla sig från att kritisera sin efterträdare. Men förra veckan, vid en minnesstund för den nyligen avlidne republikanske senatorn John McCain, föreföll han hårt kritisera president Donald Trump utan att nämna honom vid namn.

Den 6 november går USA till mellanårsval och Demokraterna vill återta kontrollen i kongressen från Republikanerna. Mellanårsvalen har historiskt ett lägre valdeltagande än presidentvalet men bägge de stora partierna försöker samla sina väljarkårer genom att måla bilden av att insatserna är högre än vanligt.

ANNONS

Trump varnar också

Barack Obama påminner om att endast en av fem röstberättigade unga gick till vallokalerna i de senaste mellanårsvalen.

- Det största hotet mot vår demokrati är cynism. Du måste göra mer än att retweeta en hashtag, du måste rösta, säger han.

Demokraterna behöver säkra 23 platser till i representanthuset och två i senaten för att få majoritet. Det skulle bland annat ge partiet möjlighet att sätta käppar i hjulet för Trumps politiska planer – och inleda kongressutredningar av hans regering.

I ett tal i Montana på torsdagen varnade Trump sina anhängare för att motståndare kan försöka få honom avsatt:

- Om det händer så är det ert fel, för att ni inte gick ut och röstade. Okej?

TT-AFP-Reuters
ANNONS