Nederländernas förre utrikesminister Wopke Hoekstra försöker få godkänt som ny medlem i EU-kommissionen. Arkivfoto.
Nederländernas förre utrikesminister Wopke Hoekstra försöker få godkänt som ny medlem i EU-kommissionen. Arkivfoto. Bild: Sergei Grits/AP/TT

Oenigt om nya klimatchefer i EU

ANNONS

Kan slovaken Maros Sefcovic och nederländaren Wopke Hoekstra ta över som klimatansvariga i EU-kommissionen?

Frågan är fortfarande öppen då ingen tillräcklig majoritet ännu hittats i EU-parlamentet efter utfrågningar av duon under måndagen och tisdagen.

Skriftliga svar krävs nu av båda till senast klockan 7 på onsdagsmorgonen.

Duon är tänkt att tillsammans ersätta Frans Timmermans som avgick nyligen för att i stället kandidera i kommande parlamentsval i Nederländerna.

Nomineringen av kristdemokraten Hoekstra har emellertid väckt protester från framför allt vänster, som oroas över vad det ska få för konsekvenser för EU:s klimatpolitik. Samtidigt finns motstånd från högerhåll om att ge socialdemokraten Sefcovic en överordnande roll, med tanke på hans mångåriga koppling till Slovakiens ryssvänlige förre premiärminister Robert Fico, som efter förra helgens val är på väg tillbaka till makten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS