Ovädret Florence: Hundratusentals strömlösa

Florence tappar i styrka, men myndigheterna avråder evakuerade från att återvända hem. Kraftiga översvämningar i orkanens spår kan fortfarande kräva människoliv. Hittills har flera människor dött och nära 800 000 hushåll saknar el.

ANNONS

Orkancentret NHC har nedgraderat Florence till ett lågtryck, men risken för kraftiga översvämningar kvarstår för både North och South Carolina.

Myndigheterna befarar nu ett scenario som efter Katrina 2005, då många andades ut när orkanen passerat, men sedan föll offer för översvämningarna som bara steg och steg dagarna efteråt.

- Detta är en orkanhändelse som följs av en översvämningshändelse, säger South Carolinas guvernör Henry McMaster.

Flera döda

Hittills har 13 dödsfall konstaterats, men siffran lär stiga. North Carolina har drabbats värst med tio döda, tre av dem ska ha blivit offer för översvämmade vägar. Samtidigt står nära 800000 hushåll utan el till följd av ovädret i de båda delstaterna, rapporterar CNN.

ANNONS

Ett särskilt orosmoment är de hårt ansatta dammarna som finns i de drabbade områdena.

- Det vi måste fokusera på är om det finns några dammar som riskerar att brista, säger Brock Long, chef vid katastrofmyndigheten Fema, till Fox News.

På lördagen försökte många återvända hem på översvämmade vägar och utrustade med motorsågar för att kapa nedfallna träd. Roy Cooper, guvernör i North Carolina, varnar för att det inte är säkert att återvända ännu.

- Alla vägar i delstaten riskerar att översvämmas. Så länge floderna fortsätter att stiga och regnet fortsätter att falla kommer översvämningarna att fortsätta sprida sig. Fler och fler kommuner inför obligatoriska evakueringar för att få folk i säkerhet.

För närvarande har över 20000 av de som evakuerats inkvarterats på totalt 157 provisoriska nödboenden.

New York nästa

Orkancentret NHC förutspår att Florence når New York på tisdag, men då i så försvagat skick att den förhoppningsvis inte ställer till så mycket skada där.

ANNONS

Den forna orkanen har redan bedarrat till en tropisk storm, så vindarna ska inte vara någon större fara längre.

TT-Reuters

ANNONS