Xi Jinping och Angela Merkel presenterar bilateralt samarbete och "två mycket sympatiska diplomater".
Xi Jinping och Angela Merkel presenterar bilateralt samarbete och "två mycket sympatiska diplomater".

Pandadiplomati när Merkel mötte Xi

Tyskland och Kina ska stärka handelsförbindelserna, meddelar ländernas ledare två dagar innan G20-mötet i Hamburg inleds. Merkel passade också på att introducera "två mycket sympatiska diplomater", pandorna Meng Meng och Jiao Qing.

ANNONS
|

På plats i Berlin förklarade Kinas president Xi Jinping att banden med Tyskland ska stärkas. Länderna ska gemensamt "blicka framåt mot nya mål och hitta nya vägar". I praktiken handlar det om ett investeringsavtal, som i förlängningen kan omvandlas till ett regelrätt frihandelsavtal, liksom om gemensamt arbete mot cyberhot och terrorism.

Oenighet med Trump

Det bilaterala samarbetet ses som en konsekvens av att såväl Xi som Merkel har ansträngda relationer till Donald Trump. Meningsskiljaktigheterna med USA:s president, som i dag anländer till Europa för sitt första G20-möte, rör såväl synen på frihandel som internationellt klimatsamarbete.

De bägge världsledarna pratade inte enbart politik utan tog också tillfället i akt att introducera de två nyaste invånarna på djurparken Berliner Zoo – jättepandorna Meng Meng och Jiao Qing som nyligen anlände från Kina.

ANNONS

Förbundskansler Merkel, som enligt Berliner Zeitung själv ska ha tagit initiativet till björnimporten under ett statsbesök 2015, kallade pandorna "särskilda sändebud mellan våra länder" och "två mycket sympatiska diplomater".

- Berlinborna har väntat ivrigt på Jiao Qing och Meng Meng, sade Merkel enligt tidningen.

Pandadiplomati

Från 1950-talet och några decennier framåt var "pandadiplomati" ett internationellt vedertaget begrepp. Kina hade då satt i system att skänka pandor till de länder med vilka folkrepubliken ville knyta närmare band. Numera arrenderas pandorna i stället ut, och den tyska djurparken ska enligt Berliner Zeitung betala en miljon dollar årligen för de två björndiplomaterna.

Alla roades dock inte av det lättsamma anslaget. I anslutning till presentationen av det bilaterala samarbetet, och björnarna, protesterade människorättsaktivister i pandakostymer mot Kinas behandling av Tibet. "Merkel, klarspråk i stället för pandadiplomati", löd en av skyltarna enligt Berliner Zeitung.

TT-Reuters

ANNONS