Fisk-och skaldjursmarknaden Huanan stängdes permanent 1 januari 2020. Här inne tror forskare att viruset uppkom och började spridas från djur till människor.
Fisk-och skaldjursmarknaden Huanan stängdes permanent 1 januari 2020. Här inne tror forskare att viruset uppkom och började spridas från djur till människor. Bild: Dake Kang

Pandemins ursprung spårad till djurmarknaden i Wuhan

Forskare har utrett alla möjliga, och omöjliga, ursprung till coronapandemin. I juni rekommenderade WHO att teorin om labbläckan skulle utredas vidare. Nu har två omfattande studier publicerats med mer specifika bevis.

ANNONS
|

Covid-19-viruset har sannolikt inte spridits från ett labb. Det menar åtminstone författarna till två studier som granskats och publicerats i den amerikanska tidskriften Science under tisdagen. Kristian Andersen är professor i immunologi och mikrobiologi på Scripps Research i Kalifornien och en av medförfattarna till studierna.

– Jag var ganska övertygad om labbläckan, till dess att vi dök djupare in i det här och tittade mycket närmre, säger han enligt CNN.

Med all data som samlats under studierna i åtanke ändrade Andersen ståndpunkt i frågan, och hans medförfattare är inne på samma spår.

– Det är inte rimligt att det här viruset spreds på något annat sätt än genom handel av vilda djur, säger Michael Worobey på Universitetet i Arizona till den amerikanska nyhetsförmedlaren.

ANNONS

Fem specifika bås är källan

I den ena studien använde forskarna bland annat sociala medier för att kartlägga de tidiga fallen av viruset. Trots att vissa ”omständigheter fortsätter vara oklara” indikerar studien att pandemins ursprung är den kinesiska fiskmarknaden Huanan, i staden Wuhan.

Alla åtta fall av covid-19 som upptäcktes innan den 20 december 2019 har spårats till fem specifika bås på marknaden i Wuhan där levande eller nyligen slaktade däggdjur såldes.

I den andra studien fokuserade forskarna på det rent teknik-medicinska. Via den kunde forskarna hitta det de tror är det första fallet av smitta från djur till människa.

”Det är osannolikt att sars-cov-2 spreds till människor före november 2019”, står det i studien.

Oklart exakt vilket djur

Enligt forskarna fanns det två olika varianter av viruset i djuren på marknaden. Det ena hittades hos personer som hade direktkontakt med djuren, medan det andra hittades bland folk som bodde i närheten av marknaden.

Ingen av studierna visar några indikationer på exakt vilket djur som var ursprungskällan till viruset och hur det blev smittat. Forskarna är måna om att ta reda på det för att vara bättre förberedda inför framtida pandemier – för sådana kommer att komma, enligt Andersen.

LÄS MER:Fler och fler covidfall inom vården

LÄS MER:Professor: Oenigt WHO vill stämma i bäcken

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS