Pelosi blir Demokraternas talmanskandidat

Banan är krattad för USA:s första kvinnliga talman Nancy Pelosi som vill återfå det prestigefulla uppdraget. Demokraterna har majoritet i representanthuset inför talmansomröstningen – och nu har partiet utsett henne till sin kandidat.

ANNONS

- Jag är stolt över att återigen ha nominerats av representanthusets demokrater till representanthusets talman, säger den 78-åriga veteranpolitikern Nancy Pelosi, skriver nyhetsbyrån AFP.

För Nancy Pelosi, som sedan 2011 agerat minoritetsledare i representanthuset, var Demokraternas interna omröstning på onsdagen mest en formalitet eftersom hon saknade utmanare. Med partiutnämningen i bagaget är det nu enbart den avgörande omröstningen vid öppnandet av USA:s 116:e kongress den 3 januari som står mellan henne och posten.

ANNONS

I den nya kongressen har Demokraterna majoritet i representanthuset, vilket innebär att banan är krattad för Pelosi att återta talmansposten.

Att hon vill tillbaka till sitt gamla jobb har inte varit någon hemlighet i Washington DC, och hennes till synes förnämliga position inför partigruppsmötet har inte kommit utan ansträngning. Efter Demokraternas representanthusseger i mellanårsvalet i början av november har Pelosi drivit en intensiv charmoffensiv och med framgång vunnit stöd från de nyvalda ledamöterna.

TT

Bakgrund: USA:s 116:e kongress och dess ledare

USA:s 116:e kongress pågår mellan den 3 januari 2019 och den 3 januari 2021, under de två sista åren av president Donald Trumps innevarande mandatperiod.

Efter mellanårsvalet står det klart att Demokraterna kommer att styra i representanthuset medan Republikanerna behåller majoriteten i senaten.

Kongressen är den lagstiftande makten, dess båda kammare måste godkänna en presidents reformförslag innan de kan träda i kraft. Kongressen beslutar även om skatter och anslag samt godkänner ministrar, domare och andra höga tjänstemän. Den kan även avsätta federala tjänstemän, inklusive presidenten och domare, genom riksrätt.

Det parti som har majoriteten i representanthuset utser talmannen, som är nummer tre i "successionsordningen" till Vita huset efter vicepresidenten. Nummer två i rang kallas majoritetsledare, han eller hon sköter det dagliga arbetet i kammaren och försöker skapa konsensus bakom lagförslag. Nummer tre är majoritetsinpiskaren, som försöker få partikamrater att rösta "rätt".

På minoritetssidan och i senaten finns liknande ledarhierarkier, även om senaten inte har någon talman. Dess högste ordförande är i stället vicepresidenten, Mike Pence. Om en omröstning i senaten slutat lika får vicepresidenten rösta och därmed avgöra frågan.

Källor: House.gov, kongressens informationssajt Conginst.org med flera

ANNONS