Årets Right Livelihood-pristagare tillkännagavs av organisationens vd Ole von Uexkull förra veckan.
Årets Right Livelihood-pristagare tillkännagavs av organisationens vd Ole von Uexkull förra veckan. Bild: Mikaela Landeström/TT

Prisade miljökämpar får inte resa till Sverige

ANNONS

Tre miljöaktivister i Kambodja får inte resa till Sverige för att ta emot årets Right Livelihood-pris, enligt ett domstolsbeslut.

Thon Ratha, Phuong Keo Reaksmey och Long Khunthea, alla medlemmar i organisationen Mother Nature Cambodia, avtjänar villkorliga fängelsestraff i Kambodja för sitt påverkansarbete för att skydda landets naturresurser. De dömdes sommaren 2021 för uppvigling till att begå grovt brott.

Trion får inte lämna landet utan tillstånd från rättsväsendet. De hade nu bett om tillstånd att få åka till Sverige för prisutdelningen i november, men enligt beslutet från en domare huvudstaden Phnom Penh är resan inte nödvändig.

Mother Nature Cambodia delar årets Right Livelihood-pris med Phyllis Omido från Kenya som kämpar för att säkra människors land- och miljörättigheter, organisationen SOS Méditerranée som gör sök- och räddningsinsatser på Medelhavet och den ghananska läkaren Eunice Brookman-Amissah som arbetar för kvinnors reproduktiva rättigheter.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS