Memorial-frontfiguren Oleg Orlov döms till fängelse för att ha uttalat sig om kriget i Ukraina. Här ses han i rättssalen i Moskva när domen förkunnades på tisdagen.
Memorial-frontfiguren Oleg Orlov döms till fängelse för att ha uttalat sig om kriget i Ukraina. Här ses han i rättssalen i Moskva när domen förkunnades på tisdagen. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Profilerad krigskritiker fängslas i Ryssland

Den ryske aktivisten Oleg Orlov döms till två och ett halvt års fängelse för att ha uttalat sig kritiskt om kriget i Ukraina.
Orlov är en av ledarfigurerna i fredsprisade organisationen Memorial och han har varit en av Rysslands mest framträdande människorättsförsvarare sedan Sovjets fall.

ANNONS

Oleg Orlov är medgrundare till och en av flera ordföranden i Memorial. Han har sedan tidigare stämplats som en "utländsk agent".

Åklagaren i fallet yrkade vid måndagens förhandling på två år och elva månaders fängelse, men straffet blir alltså något kortare.

Orlov anklagas för att i en tidningskrönika om Ukrainakriget ha visat en "fientlighet mot traditionellt ryska religiösa, moraliska och patriotiska värderingar".

Vände sig till frun

När domen lästes upp blinkade 70-årige Orlov till sin fru Tatjana, som satt bland åhörarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s reporter från rättssalen. När den dömde omhändertogs av vakter så bad han sin fru att komma närmare honom.

– Tanja, du lovade, sade Orlov högt, när frun såg ut att bryta ihop i gråt.

ANNONS

Utanför stod omkring 200 anhängare och visade sitt stöd för människorättsprofilen.

Orlov har upprepade gånger uttalat sig om kriget i Ukraina på ett sätt som numera är olagligt i hans hemland. I somras förra året dömdes han till böter i en första rättegång.

"Håll uppe modet"

Åklagarna överklagade den första domen och vässade anklagelserna mot honom för att yrka på fängelsestraff.

Orlov har hela tiden vägrat att lämna Ryssland, vilket många andra aktiva demokratiförespråkare och aktivister har gjort när förföljelsen har trappats upp.

I sitt slutanförande i rätten slog 70-åringen fast att han inte har begått något brott – och att han hade rätt när han i sin tidningskrönika beskrev Rysslands styre som totalitärt och fascistiskt. Det går inte att beskriva det på annat vis, sade han, och pekade på de senaste årens utveckling och senast oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död.

– Vi minns hur Aleksej uppmanade oss att "inte ge upp". Och jag skulle för egen del också lägga till: Håll uppe modet, tappa inte optimismen. För sanningen står på vår sida, sade Orlov, enligt den oberoende mediesajten Mediazonas referat.

Det svenska utrikesdepartementet kommenterar domen på X :

"Sverige uppmanar Ryssland att omedelbart och villkorslöst frige alla politiska fångar och alla som godtyckligt frihetsberövats, inklusive Oleg Orlov".

ANNONS

Fakta: Memorial

I slutet av 1980-talet, i den dåvarande Sovjetledaren Michail Gorbatjovs "glasnost" (öppenhet), vädrade ryska människorättsaktivister morgonluft. 1989 gick de formellt samman i organisationen Memorial, som kom att spela en stor roll vid och efter diktaturens sammanbrott.

En av Memorials grundare, tillika dess första ordförande, var kärnfysikern och tidigare dissidenten Andrej Sacharov, som tog emot Nobels fredspris 1975.

Den primära målsättningen var att kartlägga de sovjetiska myndigheternas omfattande brott och uppmärksamma offren. Det handlade bland annat om de många gulaglägren och "den stora utrensningen" under Josef Stalins tid vid makten. Senare har Memorial fortsatt att arbeta med människorättsproblem i det moderna Ryssland.

2021 fattade Rysslands högsta domstol beslut om att själva organisationen skulle upplösas.

År 2022 delade organisationen Nobels fredspris med den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bjaljatski och den ukrainska organisationen Center for civil liberties.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS