Protester mot Turkiets offensiv i Afrin

Demonstrationer mot Turkiets framryckningar i norra Syrien har hållits på flera platser i Europa i helgen. Samtidigt kommer uppgifter om flyganfall mot staden Afrin.

ANNONS
|

Den turkiska offensiven, som inleddes den 20 januari, syftar till att driva bort den kurdiska YPG-milisen från Afrin-regionen.

Flera demonstrationer till stöd för kurderna har hållits i Tyskland, och vid en av protesterna tog polisen till pepparsprej för att skingra folkmassan. Flera personer skadades, säger tysk polis till AFP.

På sociala medier syns bilder där demonstranter håller i en banderoll med texten: "Afrin håller på att bli vårt Vietnam – Vi måste bekämpa fascismen", enligt nyhetsbyrån.

Flyganfall mot staden

I Storbritannien stängde polis tågstationer i Manchester och London efter oroligheter när människor samlats för att protestera mot den turkiska regimen. Stationen Manchester Piccadilly stängdes i flera timmar sedan demonstranter bland annat gått ner på spåret, skriver AFP.

ANNONS

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, rapporterade under söndagen att turkisk militär genomfört flyganfall – oklart exakt när – i utkanten av staden Afrin. Dessutom har det pågått strider mellan turkiska styrkor och YPG-milisen på flera platser i staden.

Många döda

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i fredags i ett tv-sänt tal att turkiska styrkor satt den kurdiskkontrollerade staden under belägring. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp. Han sade då att "vårt intåg är nära förestående".

Då förnekades den turkiska framryckningen helt av Nouri Mahmoud, talesperson för YPG.

Enligt SOHR har 204 civila, inklusive 32 barn, dödats i regionen sedan den turkiska offensiven inleddes.

TT
ANNONS