Demonstranter i Algeriets huvudstad Alger på fredagen.
Demonstranter i Algeriets huvudstad Alger på fredagen.

Protester tilltar efter Bouteflikas besked

Stora mängder människor har återigen begett sig ut på gatorna i Algeriet med krav om att landets åldrige president Abdelaziz Bouteflika ska avgå.

ANNONS
|

Fotografer från Reuters uppskattar att det var hundratusentals människor som demonstrerade i huvudstaden Alger på fredagen – vilket skulle innebära de största skarorna sedan protesterna började. Demonstranterna, många med landets grön-röd-vita flagga, vällde ut på stadens torg och gator och krävde att presidenten lämnar sin post.

- Bouteflika och hans män måste bort så snart som möjligt, sade den 23-årige studenten Yazid Ammari.

ANNONS

Den algeriska polisen meddelar att den gripit 75 demonstranter för vandalism, stöld och förstöring av allmän egendom. Inga stora sammandrabbningar inträffade, men elva poliser uppges ha fått lättare skador.

I åtskilliga städer

Protester hölls enligt lokala journalister också i Bejaia, Oran, Batna, Tizi Ouzou, Constantine, Annaba och andra städer.

"Du låtsas förstå oss, vi kommer att låtsas lyssna på dig", stod det med adress till Bouteflika på en av banderollerna i Alger.

Demonstranter har fyllt gatorna i landets städer sedan den sjuklige 82-årige Bouteflika i slutet av februari tillkännagav att han ställer upp för en femte mandatperiod. I måndags kom beskedet att han drar tillbaka sin kandidatur men också om att presidentvalet som var planerat till den 18 april skjuts fram på obestämd tid – vilket väckte nytt ursinne i det nordafrikanska landet.

"Han är historia nu"

Bouteflika insisterar att han sitter kvar på sin post tills dess en ny grundlag är på plats.

Ett annat drag av honom var att ersätta den impopuläre premiärministern Ahmed Ouyahia med den tidigare inrikesministern Noureddine Bedoui, som har försvarat uppskjutandet av valet.

Bouteflika har knappt synts till offentligt sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 och han vårdades nyligen i Schweiz. Oppositionella röster hävdar att han utgör en frontfigur för en bredare maktelit.

ANNONS

Hocine Kheldoun, en framträdande representant för regeringspartiet FLN, säger i en intervju med tv-kanalen Ennahar att Boutelika "är historia nu". En tidigare minister med insyn i Bouteflikas närmaste krets talar med Reuters med motkrav om anonymitet och hävdar att "spelet är över" – att Bouteflika inte har något annat val än att avgå.

Motar tillbaka Frankrike

Militären, som traditionellt har en stor roll att spela i algerisk politik och som för 30 år sedan hjälpte Abdelaziz Bouteflika till makten, har inte tagit någon större ställning sedan protesterna startade. Tidigare i veckan slog den fast att den "under alla omständigheter" kommer att säkerställa säkerheten i landet.

Frankrikes president Emmanuel Macron har välkomnat att Bouteflika inte kandiderar men har också manat till en "förnuftig" politisk övergångsprocess.

Många demonstranter kritiserar vad de ser som politisk inblandning av den forna kolonialmakten.

"Frankrike, 132 år är tillräckligt", stod det på en banderoll.

TT-AFP

Fakta: Algeriet

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet var en fransk koloni från 1830 och blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde runt 200000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet 1999 med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND absolut majoritet i parlamentet.

Efter omfattande protester i början av 2019 aviserade den sjuklige Bouteflika att han ändrat sig och inte ställer upp för en femte mandatperiod.

Källa: AFP

ANNONS