Romney och Manning vill till senaten

En tidigare presidentkandidat och OS-general, en omtvistad före detta fängelsekund och en internationellt känd visselblåsare står på valsedlarna när primärval hålls i sex viktiga amerikanska delstater.

ANNONS
|

Affärsmannen Mitt Romney, som 2012 utmanade Barack Obama om presidentposten, spås ta hem Republikanernas nominering till posten som ny Utahsenator. Gör han det blir han sannolikt den som efter mellanårsvalet i november ersätter den 84-årige partikamraten Orrin Hatch som då går i pension.

Trump "en bluff"

I sådana fall får Romney, som var uttalat kritisk mot president Donald Trump under valrörelsen 2016, ta på sig silkesvantarna i Washington DC.

- Här är vad jag vet: Donald Trump är en bluff, en bedragare. Hans löften är lika värdelösa som en examen från Trump University, sade Romney i mars 2016 enligt nyhetskanalen Fox News.

ANNONS

Trump i sin tur kallade Romney för ett "stort skämt" och en "katastrofal kandidat".

Ett annat spännande primärval stundar i ett distrikt som omfattar Staten Island i New York. Där försöker republikanen Michael Grimm, som just släppts ur fängelse efter att ha dömts för skattefusk, få tillbaka sin gamla plats i representanthuset. Detta bland annat genom att högljutt anklaga sin efterträdare Dan Donovan – som vill fortsätta på jobbet – för att inte stödja president Trump i tillräckligt stor utsträckning.

Mer auktoritärt

I Maryland väntas den spiondömda aktivisten och visselblåsaren Chelsea Manning få svårt att besegra den sittande demokratiske senatorn Ben Cardin. Transsexuella Manning, som tidigare hette Bradley i förnamn och var underrättelseanalytiker i Irak, dömdes 2013 till 35 års fängelse efter att ha lämnat över omfattande material till Wikileaks.

Presidenten Barack Obama benådade henne dock i fjol. Manning har sagt hon anser att statsapparaten, arbetslivet och tekniksektorn blivit alltmer auktoritära och att det motiverar henne att engagera sig politiskt, rapporterar tv-kanalen NBC.

I South Carolina undrar samtidigt många om president Trumps kampanjande hjälpt eller stjälpt den sittande republikanske guvernören Henry McMaster, som utmanats av affärsmannen John Warren. Primärval hålls även i Colorado och Oklahoma.

TT

Bakgrund: Opinionsläget och mellanårsvalet

Mellanårsvalet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om. I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten. Parallellt hålls guvernörsval samt lokala val och folkomröstningar.

I nuläget uppger 46,5 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 40,5 procent ställer sig bakom en Republikanerna, enligt en sammanställning av tio aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

I realiteten spelar dock lokala frågor in när röster kastas i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokraterna ha 44 och Republikanerna 48 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller åtta platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 197 "säkra" demokratiska platser och 204 republikanska. I 34 fall står det och väger opinionsmässigt.

I nuläget tycker enbart 14,8 procent av amerikanerna att kongressledamöterna gör ett bra jobb medan 72,5 procent är av motsatt åsikt.

President Donald Trumps förtroendesiffror har ökat sedan årsskiftet. I nuläget tycker 43 procent att han gör ett bra jobb, att jämföra med 37,2 procent i mitten av december.

Källa: Real Clear Politics

ANNONS