Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Rumäniens president Klaus Iohannis och Nederländernas president Mark Rutte i fjol.
Natos avgående generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Rumäniens president Klaus Iohannis och Nederländernas president Mark Rutte i fjol. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Rutte enda kandidaten till Natochefjobbet

Rumäniens president Klaus Iohannis kastar in handduken i kampen om att bli Natos näste generalsekreterare.
Han och Rumäniens nationella säkerhetsråd ställer sig helt bakom Mark Ruttes kandidatur till generalsekreterarposten.

ANNONS

President Iohannis besked kom under Rumäniens nationella säkerhetsråds sammanträde i Bukarest på torsdagen. Han säger att han meddelade de andra Nato-länderna beslutet i slutet av förra veckan.

Därmed står ingenting i vägen för Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte, som nu är den ende som kandiderar till att efterträda norske Jens Stoltenberg den 1 oktober då hans tioåriga period löper ut. 57-årige Rutte är premiärminister i Nederländerna i väntan på den nya regering som väntas tillträda de närmaste veckorna.

Rumänien var det sista landet som inte hade gett Rutte sitt stöd för att bli nästa Natochef. Han har nu stöd från Natos 32 medlemsländer att efterträda Jens Stoltenberg. För att en generalsekreterare ska kunna utnämnas krävs att alla medlemsländer är överens.

ANNONS

Ett av Ruttes första uppdrag blir att förbereda för nästa års Natotoppmöte som hålls i Haag i Nederländerna den 24–26 juni 2025.

ANNONS