Kinas sändebud Li Hui (till vänster) och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid ett möte i Moskva.
Kinas sändebud Li Hui (till vänster) och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid ett möte i Moskva. Bild: Maxim Shipenkov/Rysslands utrikesdepartement/AP/TT

Ryskt nej om fredssamtal efter nya attacker

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att fredssamtal för närvarande är lönlösa – och skyller på västländer.
Utspelet efter ett möte med Kinas representant görs efter ett dygn av nya ryska raketattacker.

ANNONS
|

Den ryske utrikesministern sade att "stora hinder" förhindrar försök att inleda fredssamtal. Utspelet gjordes i samband med Lavrovs möte med Kinas specielle sändebud Li Hui.

Lavrov skyller hindren på Ukraina och på västländer, enligt det ryska utrikesdepartementets uttalande.

"Rysslands utrikesminister bekräftade åter Moskvas åtagande att nå en politisk-diplomatisk lösning på konflikten" skrev ryska UD för att sedan skylla på Kiev och "Ukrainas västerländska mentorer".

Li reser runt

Kinas sändebud Li reser runt till huvudstäder för att sondera möjligheter och på fredagen var han i Moskva. Han har tidigare träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Kina har inte tagit avstånd från Rysslands invasionskrig i Ukraina. Kinas ledare Xi Jinping och den ryske presidenten Vladimir Putin har vid ett flertal tillfällen varit överens om att samverkan mellan de två länderna ska förstärkas – bland annat i säkerhetsfrågor.

ANNONS

President Putin uppges ha sagt att den ryska sidan är "öppen för dialog" om Ukraina i ett telefonsamtal med Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva. Vilka villkor Putin ställer för att inleda samtal framgick inte från brasiliansk sida som offentliggjorde samtalet. Den brasilianske presidenten har tidigare sagt att han kan vara medlare i eventuella förhandlingar.

Nattliga attacker

Det kategoriska uttalandet från utrikesminister Lavrov i Moskva följde på ett dygn av förnyade ryska robotattacker mot civila mål, bland annat mot en klinik i staden Dnipro. Minst två personer dödades och ett 20-tal skadades. Bland de skadade finns två små barn.

Uppgiften om attacken kommer från Serhij Lysak, guvernör i länet Dnipropetrovsk.

Enligt ukrainsk militär utförde Ryssland 55 attacker under torsdagen. En luftvärnsrobot skadade en dammanläggning i Karlivka-området i regionen Donetsk, vilket hotar utlösa översvämningar.

Under natten mot fredag attackerade Ryssland även den ukrainska huvudstaden Kiev, enligt ukrainsk militär.

I Rysslands södra gränsområden har trakterna kring Belgorod utsatts för flera ukrainska attacker under det senaste dygnet, uppgav Belgorods guvernör Vjatjeslav Gladkov.

Drönare förstörde också byggnader i staden Krasnodar i södra Ryssland, men inga dödsoffer krävdes i attackerna, enligt guvernör Veniamin Kondratjev i Krasnodarregionen.

Utsikt över Ukrainas huvudstad Kiev, som återigen attackerats av ryska robotar. Arkivbild.
Utsikt över Ukrainas huvudstad Kiev, som återigen attackerats av ryska robotar. Arkivbild. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT
ANNONS