William Barr, som president Donald Trump vill se som USA:s nästa justitieminister.
William Barr, som president Donald Trump vill se som USA:s nästa justitieminister.

Rysslandsutredning skuggar senatsutfrågning

Han har varit justitieminister tidigare – men han har också uttalat sig kritiskt om den pågående så kallade Rysslandsutredningen. Hårda frågor väntar vid senatens grillning av Donald Trumps justitieministerkandidat, William Barr.

ANNONS

Barr framträder inför från senatens justitieutskott under tisdagen och onsdagen. I fokus för utfrågningen står den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Moskva. Den omtvistade utredningen ligger formellt under justitiedepartementet.

Såg rött

- Det finns så många frågor att ställa om när han (Barr) delgav sina egna åsikter om Bob Muellers befogenheter – vilket jag anser är mycket problematiskt, säger den demokratiske Illinoissenatorn Dick Durbin enligt webbtidningen The Hill.

ANNONS

Durbin refererar till ett memorandum som William Barr skickade till justitiedepartementet i somras i vilket han starkt kritiserade en av utredningens huvudlinjer – den som undersöker huruvida presidenten försökt hindra rättvisans gång. Ett sådant antagande "har inget lagligt stöd" och är potentiellt katastrofalt, skrev Barr.

Han hyllade också Trumps beslut att avskeda dåvarande FBI-chefen James Comey som "rätt beslut".

Rysslandsutredningen är omtvistad politiskt och har av Trump själv avfärdats som en "häxjakt".

"Bör få slutföras"

Flera demokrater såg rött när memorandumet blev känt i julas, eftersom de fruktar att Barr – om han godkänns som justitieminister – lägger ner Rysslandsutredningen. Och fruktan minskade inte när det kort därpå stod klart att biträdande justitieminister Rod Rosenstein, som haft ansvar för utredningen, inom kort lämnar sin post.

De senaste dagarna har Barr haft enskilda möten med några av justitieutskottets ledamöter och sökt försäkra dem om att han anser att Mueller bör få göra klart sin utredning. Och på måndagen publicerade flera medier delar av hans förberedda anförande, i vilket det heter att "det är i allas intresse" att den särskilde åklagare får slutföra sitt arbete. Men många demokrater i det 22 ledamöter tunga, republikanledda utskottet är ändå misstänksamma.

Den 68-årige republikanen Barr var justitieminister mellan 1991 och 1993 under president GeorgeW Bush. Därefter har han främst arbetat i näringslivet, bland annat för kommunikationsjättarna Verizon och Time Warner samt varit verksam som advokat.

ANNONS
TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde 2017.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även den nu avskedade justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och ställde sig därför utanför departementets Rysslandsutredning. Vidare mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering för att diskutera ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

I maj i 2017 avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg USA:s justitiedepartement den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor". Muellerutredningen har lett till flera åtal, bland annat mot Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och Trumps advokat Michael Cohen.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt.

ANNONS