Adil al-Jubayr (till höger) i samband med ett besök av USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) i vintras.
Adil al-Jubayr (till höger) i samband med ett besök av USA:s utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) i vintras.

Saudiarabien: Vi vill inte ha krig

Saudiarabien anklagar Iran för att ligga bakom veckans attacker mot oljeanläggningar – och säger precis som Iran att man inte vill ha ett krig. Attackerna var bara början, låter det från Huthirebellerna.

ANNONS
|

- Kungariket Saudiarabien vill inte ha ett krig i regionen och söker inte heller ett sådant, försäkrar ministern Adil al-Jubayr på en presskonferens, men understryker samtidigt att landet kommer att svara med "all styrka och beslutsamhet" i det fall ett annat land väljer krigets väg.

Iran nekar till att ha haft något med attackerna att göra och den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif meddelade på lördagen att de inte heller vill ha ett krig.

ANNONS

Förstärkningar vid viken

För en vecka sedan saboterades fyra fartyg, varav två saudiska oljetankrar, utanför Förenade arabemiratens kust. I tisdags attackerades två saudiska oljepumpstationer av drönare, vilket Saudiarabien anklagar Iran för att ha beordrat.

De Iranstödda Huthirebellerna, som strider mot en saudiskledd allians i kriget i Jemen, har tagit på sig ansvaret för attackerna.

De är bara de första i en rad planerade angrepp mot 300 viktiga mål, rapporterar den Huthikontrollerade nyhetsbyrån Saba med hänvisning till en anonym källa i rörelsens militära led. Bland målen finns militära anläggningar i Saudiarabien, Förenade arabemiraten och baser som länderna har i Jemen, enligt källan.

Prat med Pompeo

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman ska ha talat i telefon med USA:s utrikesminister Mike Pompeo om att förstärka säkerhetsläget i regionen, enligt de statliga medierna.

USA har sedan tidigare skickat militära fartyg och bombflygplan till området och beskrivit det som ett tydligt budskap till Iran.

De sex länderna inom Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) har utökat sin patrullering i de internationella vattnen i regionen, meddelar USA:s femte flotta, som är baserad i Bahrain.

Qatar: Barnsliga

Den saudiska nyhetsbyrån SPA rapporterar att den enväldige kung Salman har bjudit in ledarkollegor i regionen till toppmöten i Mecka om knappt två veckor, den 30 maj. Toppmötena omfattar Arabförbundet, som har 22 medlemmar från Mauretanien i väster till Oman i öster, samt GCC. Iran är inte med i någon av dessa sammanslutningar.

ANNONS

Mötet ska handla om den senaste tidens "aggressioner och deras konsekvenser". Förenade arabemiraten meddelar att länderna i regionen behöver stå enade.

Qatars utrikesminister Sultan al-Muraikhi tror inte att USA eller Iran vill ha ett krig.

- Jag tror att om vi drar oss undan från de barnsliga regimerna i regionen så kommer alla oroligheter att lugna ned sig, säger han.

TT-AFP-Reuters

ANNONS