Sexuell drivkraft kan ligga bakom Walls död

Mannen som misstänks ha mördat och styckat journalisten Kim Wall kan ha haft bakomliggande sexuella drivkrafter. Det anser professor Niklas Långström, analytiker i psykiatri på Rättsmedicinalverket.

ANNONS

I stämningsansökan mot ubåtsbyggaren Peter Madsen, som blev offentlig i dag, har flera otäcka detaljer framkommit. Bland annat ska den misstänkte ha bundit och utsatt den svenska journalisten Kim Wall för tortyrliknande misshandel, innan han dödat henne och sänkt hennes kroppsdelar i havet.

Niklas Långström på Rättsmedicinalverket har länge forskat om förövare av allvarligt våld och enligt honom kan Kim Wall ha mördats av en sexuellt motiverad gärningsman.

- I forskningen är sexuellt motiverat dödligt våld välkänt sedan tidigare. Ofta är gärningsmannen hyfsat välfungerande i övrigt och behöver inte tidigare vara känd för att vara våldsam.

ANNONS

- Men dödligt våld med bakomliggande sexuella drivkrafter är trots allt mycket ovanligt, säger han.

Andra möjliga kännetecken på sexuella drivkrafter är viljan att totalt kontrollera offrets liv och död, något som dessa gärningsmän kan söka utlopp för på undanskymda platser, säger Långström vidare.

Det är vanligare att våld mot andra utförs av individer som har svårt att hantera sin impulsivitet och vrede, medan gärningsmän med sexuella drivkrafter kan agera mer planerat. Men bara till en viss nivå, enligt Niklas Långström.

Återfallsrisken i dödligt våld för personer som redan begått mord är vanligtvis låg. Ofta dödar man bara en gång. Men för gärningsmän med sexuella drivkrafter ökar sannolikt risken för återfall, säger Niklas Långström.

TT
ANNONS