Skandaler öppnar för förändring i Sydamerika

Vågen av korruptionsskandaler fortsätter att svepa genom Latinamerika. Många ser uppgivet på hur eliterna pekar finger mot varandra. Men tecken finns också på ett uppvaknande som kan tvinga fram förändring.

ANNONS
|

- Skillnaden från tidigare är att skandal efter skandal nu lyft fram korruptionen i ljuset, säger Latinamerikakännaren Gaspard Estrada till TT.

Gnistan tändes i Brasilien för fyra år sedan. Vad som började som en mindre utredning om penningtvätt kom oväntat att växa till en enorm nationell korruptionsskandal.

Genom att för ovanlighetens skull faktiskt åtala tunga makthavare – och använda strafflindring som morot – lyckades man få sensationella vittnesmål om det hemliga mutsystemet. När sedan vd:n för företagsjätten Odebrecht fastnade i nätet spred sig skandalen till hela världsdelen.

ANNONS

Det visade sig att byggbolaget satt i system att finansiera valkampanjer i en rad latinamerikanska länder, för att säkra lukrativa kontrakt. I Peru utreds tre expresidenter och Odebrecht-kopplingar tvingade även den senaste, Pedro Pablo Kuczynski, att avgå.

"Oligarkiskt system"

Colombias ex-president Juan Manuel Santos, Mexikos avgående ledare Enrique Peña Nieto och Venezuelas Nicolás Maduro är några andra vars staber har tagit emot pengar från byggjätten.

- Den latinamerikanska kapitalismen är inte en som präglas av fri handel och öppen konkurrens, den liknar snarare ett oligarkiskt system, konstaterar Estrada, som är chef för Latinamerikainstitutet vid Sciences Po i Paris.

Den grasserande korruptionen kan kopplas till den låga tilliten och det låga förtroendet för samhällsinstitutioner – som bottnar i regionens djupa klassklyftor, enligt Estrada.

- Latinamerika är den region i världen med störst ojämlikhet och koncentration av makt och pengar i få händer.

ANNONS

Nya fall

Den senaste tiden har ytterligare skandaler uppdagats. I juli drogs Perus rättsväsende in då domare i läckta inspelningar kan höras förhandla om politiska favörer. Häromveckan började ett nationellt mutsystem liknande det i Brasilien rullas upp i Argentina – och i Centralamerika står såväl en salvadoransk som panamansk ex-president inför rätta för korruption.

Så varför alla dessa skandaler just nu?

En ledtråd finns i regionens kraftiga tillväxt 2004–2014, som i kombination med en period av starka regeringar gav de styrande brett svängrum, säger Manuel Alcántara Sáez, statsvetarprofessor vid Salamanca-universitet i Spanien. Samtidigt har företag frestats till tjyvknep i den aggressiva jakten på marknadsandelar.

"För det tredje har rättsväsendet helt enkelt stärkts i latinamerikanska länder då de har genomlevt en epok av ovanlig demokratisk stabilitet", skriver han i en kommentar till TT.

Risk och möjlighet

Paradoxalt nog ger den ökade "rättsliga aktivismen" också anledning till oro, tillägger han. En del processer har anklagats för att utnyttjas i politiska syften. Ett exempel är fallet mot Brasiliens populäre ex-ledare Lula da Silva, som fängslats och därmed kan hindras från att ställa upp i det kommande valet.

- Bevisföringen mot Lula är mycket bristfällig, hävdar Estrada.

ANNONS

- Det är en farlig utveckling när åklagare och domare förvandlar juridiken till moraliska och politiska korståg genom att tänja på lagen.

I den ökade medvetenheten hos Latinamerikas befolkningar finns dock en ljusning. Stora demonstrationer mot korruption har hållits i flera länder.

- Makthavarna har hittills inte vidtagit några riktiga åtgärder mot korruptionen, såsom att ändra reglerna för kampanjfinansiering. Nu är det mycket viktigt att civilsamhället fortsätter att organisera sig för att pressa på för verklig förändring.

TT

Bakgrund: Mygelutredningar i Latinamerika

Upprinnelsen till den pågående vågen av korruptionsskandaler i Latinamerika finns i en utredning i Brasilien, som inleddes i mars 2014.

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till det statsägda oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen dess namn – Operação lava jato (Operation biltvätt).

I spåren av skandalen, dock anklagad för andra saker, tvingades den forna presidenten Dilma Rousseff avgå efter att ha ställts inför riksrätt. Senare har hennes företrädare Lula da Silva, mot sitt nekande, dömts för att ha tagit emot en lyxbostad som muta. Ett stort antal andra politiker och affärsmän har dömts eller står under utredning.

När byggjätten Odebrecht drogs in i skandalen visade det sig att byggjätten mutat politiker i minst hälften av länderna i Latinamerika, liksom en del andra länder.

ANNONS