Spår efter brevbomber leder till Florida

Ytterligare tre misstänkta brevbomber har upptäckts i USA: en adresserad till skådespelaren Robert De Niro och två till den tidigare vicepresidenten Joe Biden. FBI utreder det som terrorism och utredarna uppges ha vänt blicken mot Florida.

ANNONS
|

Totalt tio brevbomber har nu stoppats på väg till sina respektive mottagare, vilka framför allt är demokratiska toppolitiker och uttalade kritiker av president Donald Trump.

Paket har påträffats i New York, Maryland, Florida, Delaware och Los Angeles.

Spåren från ett antal av anordningarna leder de federala utredarna mot delstaten Florida, rapporterar CNN och New York Times med hänvisning till källor.

"Försiktig med information"

Alla försändelser har haft likartade utseenden och hade returadress till den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz i Florida.

- Det här ser ut att komma från samma avsändare, säger en anonym tjänsteman till New York Times.

ANNONS

Uppgiften bekräftades inte av FBI vid en presskonferens på torsdagen.

FBI-chefen William Sweeney förklarade att man i det här skedet i utredningen är mycket försiktig med vilken information som man vill dela med sig till allmänheten..

- Flera av paketet har hittats inom postväsendets system. Jag säger inte mer.

Beskrivs som rörbomber

Sprängladdningen som skickades till Robert De Niro hade upptäckts vid en fastighet på södra Manhattan och orsakade ett stort polispådrag tidigt på torsdagsmorgonen.

De två paket som adresserats till den tidigare vicepresidenten Joe Biden hittades i postsorteringen i hans hemdelstat Delaware, sedan USA:s federala polismyndighet försökt jaga rätt på dem. De tre senaste paketen är utformade på ett liknande sätt som de tidigare upptäckta.

FBI har tillsatt en terrorutredning och kommer att fortsätta att "arbeta för att identifiera och gripa vem det än är som är skyldig till att ha skickat de här paketen", meddelar FBI-chefen Christopher Wray i ett uttalande.

Sprängladdningarna skickades inlindade i bubbelplast i snarlika, vanliga kuvert med tryckta adressetiketter. Minst en bomb ska ha varit fylld med glasskärvor.

ANNONS

- Så här långt verkar det handla om rörbomber, säger New York-polisens anti-terrorchef John Miller.

Fördömde – och attackerade

USA:s president Donald Trump fördömde i onsdags brevbomberna och den eller de som ligger bakom dem och sade att hans regering lägger full vikt vid utredningen. Men dagen därpå vände han fokus mot USA:s medier:

"En mycket stor del av den Vrede vi ser i dag i vårt samhälle är orsakad av den avsiktligt falska och felaktiga rapporteringen som Traditionella Medier som jag benämner som Falska Nyheter ägnar sig åt. Traditionella Medier måste städa framför egen dörr. SNABBT", twittrade Trump på torsdagen.

Obama, Clinton, Soros

Ett paket som var adresserat till den demokratiska tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton och hennes make expresident Bill Clinton upptäcktes sent i tisdags medan den försändelse som skickats till Obama hittades tidigt på onsdagen. Båda upptäcktes vid säkerhetsorganet Secret Services rutinundersökningar av deras post.

Andra paket har skickats till miljardären George Soros som skänkt stora summor till Demokraterna och till den tidigare justitieministern Eric Holder. Två har skickats till den demokratiska kongressledamoten Maxine Waters. En försändelse till den förre CIA-chefen John Brennan skickades till mediejätten CNN som ofta använder Brennan som kommentator.

ANNONS

Brennan har varit en uttalad kritiker av den republikanske presidenten Donald Trump. Det är också en gemensam nämnare som Robert De Niro har med de övriga adressaterna.

Rättad: I tidigare versioner har New York-guvernören Andrew Cuomo nämnts som en mottagare av misstänkta paket. Den uppgiften tillbakavisades redan på onsdagen.

TT-AFP-Reuters
ANNONS