Stöd för brittiska krafttag

Nordiska ledare, EU-länder och Nato-allierade ställer sig bakom Storbritannien i utredningen av giftattacken i Salisbury – och uppmanar Ryssland att svara på de frågor som ställs.

ANNONS

"Det internationella samfundet måste vara bestämt i sitt svar till denna avskyvärda handling", skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

Danmark tittar på om attacken mot dubbelagenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury kommer att få konsekvenser även för de danska relationerna till Ryssland. Oavsett är det självklart att de står på britternas sida i saken, säger utrikesministern Anders Samuelsen:

- Vi tar kontakt med britterna för att ta reda på hur vi kan visa solidaritet i förhållande till den situation britterna har hamnat i.

ANNONS

Den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen fyller i att attacken ska "fördömas på skarpaste sätt".

"Bägge alternativen oroar"

Finlands president Sauli Niinistö säger att landet är redo att ge sitt stöd till Storbritannien om de behöver det.

"Bägge de alternativ som läggs fram om fallet, att det är en avsiktlig rysk handling eller det faktum att den farliga substansen inte står under deras kontroll, är väldigt oroande", säger han i ett pressmeddelande.

Finlands utrikesminister Timo Soini säger att han förväntar sig att Ryssland tar ansvar i utredningen.

Frankrike avvaktar

Den brittiska premiärministern Theresa May uppger att hon det senaste dygnet har talat med USA:s president Donald Trump, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Trump och Merkel har uttalat sitt stöd för Storbritannien och krävt svar från Ryssland. Den franska regeringen har dock inte nämnt landet alls.

- Vi håller inte på med fantasipolitik. Så fort saker har bevisats kommer tiden för att fatta beslut, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux.

Frankrike ställer sig dock bakom ett gemensamt Nato-uttalande där samtliga allierade länder kräver att Ryssland delger britterna detaljer om nervgiftet som användes.

ANNONS

Tusk: Brutal attack

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk uttrycker sitt fulla stöd till Storbritannien på Twitter, efter "en brutal attack" som Ryssland "mest troligtvis" ligger bakom. Tysklands och Polens utrikesministrar uppmanar Ryssland att tillmötesgå både britterna och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelar via en talesperson kort och gott att attacken, och användningen av ett kemiskt vapen på brittisk mark, är oacceptabel.

TT-STT-Ritzau-Reuters
ANNONS