På bilden syns en av många israeliska bosättningar på den palestinska Västbanken som ockuperas av Israel. Arkivbild.
På bilden syns en av många israeliska bosättningar på den palestinska Västbanken som ockuperas av Israel. Arkivbild.

Stora politiska luckor i USA:s fredsplan

Först ekonomin, sedan politiken. Det är linjen i USA:s fredsplan för Israel-Palestina.

ANNONS
|

En ambitiös ekonomisk plan med stora politiska luckor. Så beskriver Anders Persson, Mellanösternkännare och statsvetare vid Lunds universitet, USA:s fredsplan för Israel-Palestina-konflikten.

- Det är en generös ekonomisk deal, även om det är oklart vem som ska betala, som är helt avskalad från allt det politiska. Och det är vad palestinierna är ute efter, en politisk lösning, säger han.

ANNONS

Undantaget är förslaget om en exportkorridor mellan Gaza och Västbanken.

- Det är både en ekonomisk och en politisk fråga, men det är en gammal idé som plockats upp från Osloavtalet. Det stöttas av EU och Sverige men Israel har inte velat knyta samman de palestinska territorierna, man vill hålla dem svaga och isär.

Den 25–26 juni ska USA presentera fler detaljer under en internationell konferens i Bahrain. Anders Persson har studerat gästlistan och tycker sig se ett mönster: få deltagarländer skickar sina tyngsta namn. Överlag beskriver han mottagandet som fredsplanen fått i Mellanöstern som ljummet.

- Känslan är att ingen riktigt tror på det här.

TT: Tror Vita Huset på planen?

- Bra fråga. Å ena sidan har Trump konsekvent investerat i den här frågan från tidigt i sitt ämbete, men nu i dagarna går han in i valkampanjen inför 2020. Det är väldigt tveksamt om han vill göra det här till en valfråga och jag har svårt att se att den politiska delen av planen kommer att rullas ut under hans kampanj. Men vem vet, det är en svår president att analysera.

ANNONS
TT

ANNONS