Höga temperaturer ställer till det i Peru, bland annat gynnas myggen som bär på infektionssjukdomen denguefeber. Befolkningen försöker skydda sig från hettan så gott det går.
Höga temperaturer ställer till det i Peru, bland annat gynnas myggen som bär på infektionssjukdomen denguefeber. Befolkningen försöker skydda sig från hettan så gott det går. Bild: Martin Mejia/AP/TT

Stort antal fall av denguefeber lamslår Peru

ANNONS

Peru har deklarerat ett hälsonödläge i flera av landets provinser efter att landet drabbats av ett stort antal fall av infektionssjukdomen denguefeber. Anledningen är de höga temperaturerna som orsakas av väderfenomenet El Nino.

Antalet fall har under årets första sju veckor varit dubbelt så högt jämfört med år 2023, uppger landets hälsomyndighet.

"Det här är ett allvarligt problem och det håller på att gå överstyr" sa hälsoministern Cesar Vásquez förra veckan innan nödläget utlystes.

Hittills under årets två första månader har 32 personer dött av sjukdomen, jämfört med 18 personer under förra året. Under förra året upplevde landet ett en dengueepidemi som satte Perus folkhälsosystem under påfrestningar när tusentals sökte vård på akutmottagningar.

ANNONS

Orsaken till epidemin förra året var det gynnsamma klimat för myggen med mycket regn och höga temperaturer.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS