En man står inne i en nedsläckt affär i Buenos Aires i Argentina som drabbats av det omfattande strömavbrottet i Sydamerika på söndagen.
En man står inne i en nedsläckt affär i Buenos Aires i Argentina som drabbats av det omfattande strömavbrottet i Sydamerika på söndagen.

Strömavbrott i Sydamerika – miljoner utan el

Nästan hela Argentina och Uruguay blev utan el efter ett massivt strömavbrott på söndagen. Argentinas president säger att han aldrig sett något liknande och utlovar en grundlig utredning.

ANNONS
|

Det är första gången som ett elavbrott slår ut båda länderna samtidigt. Även Paraguay drabbades hårt, samt delar av Brasilien och Chile.

Kollapsen ska ha orsakats av ett fel i ett kustbeläget elnät i Argentina, säger den argentinske presidenten Mauricio Macri. Hur felet uppstod kan han dock inte svara på, men han lovar att gå till botten med saken.

Nedsläckta storstäder

Strömavbrottet sker samtidigt som delar av Argentina håller lokalval och flera provinser har tvingats skjuta upp röstandet. Även trafiken och vattenförsörjningen har påverkats och i de affärer som lyckats hålla öppet börjar hyllorna med vattenflaskor sina.

ANNONS

- Som tur var hade vi två hinkar med regnvatten i trädgården. Vi har gått tillbaka till stenåldern, säger Eduardo Gralatto, som bor i Junín utanför Buenos Aires, till AFP.

Bilder från den argentinska huvudstaden Buenos Aires visar också nedsläckta tunnelbanestationer och butiker, stillastående tåg och trafikljus ur funktion.

Sjukhus och vårdcentraler håller dock öppet som vanligt med hjälp av generatorer.

- Det enda besväret är hissarna. Vi har bara en hiss som vi kan använda men allt annat fungerar utan problem, berättar en anställd vid Fernández-sjukhuset, en av huvudstadens större vårdinrättningar.

48 miljoner drabbade

Strömavbrottet inträffade strax efter klockan sju på söndagsmorgonen, lokal tid. Upp emot 48 miljoner människor har drabbats, enligt elbolagen.

Vid lunchtid hade omkring hälften av de nedsläckta områdena fått tillbaka elen. Snabbast gick det i storstäderna och de mer tätbefolkade områdena längs kusten.

Enligt det argentinska elbolaget Edesur kan det dock dröja till sent in på söndagskvällen innan elförsörjningen är helt återställd.

ANNONS

Att så stora delar av Sydamerika har påverkats beror delvis på att länder har gemensamma kraftverk. Dels dammen Salto Grande i Uruguayfloden som levererar el till Argentina och Uruguay och Yacyretá-dammen mellan Argentina och Paraguay.

TT-AFP-Reuters

ANNONS