Människor i Beira tar skydd i skolor med avblåst tak. 90 procent av staden förstördes i cyklonen.
Människor i Beira tar skydd i skolor med avblåst tak. 90 procent av staden förstördes i cyklonen.

Svårt få fram hjälp i krisdrabbade Moçambique

Hundratusentals människor behöver akut hjälp efter cyklonen Idai i sydöstra Afrika. Vägar och telefonnät har förstörts, internet är utslaget och hjälparbetare når inte fram till de katastrofdrabbade områdena.

ANNONS
|

300000 människor är i behov av akut hjälp efter den tropiska cyklonen Idai som slog mot Moçambique, Zimbabwe och delar av Malawi förra veckan, enligt William Antonio Mulhuwo, som befinner sig i Moçambique.

Vägar och flygplatser har skadats svårt och flera områden har blivit avskurna och isolerade.

- Just nu är det kaotiskt. Telefonnätet och internet är nere och vi vet inte omfattningen av situationen än. Vi behöver information, säger William Antonio Mulhuwo, programansvarig på biståndsorganisationen Diakonia, till TT.

ANNONS

Katastrof för infrastrukturen

Zimbabwes transport- och infrastrukturminister Joel Biggie Matiza har kallat stormen för den värsta infrastrukturella katastrofen någonsin i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt de officiella siffrorna har 84 människor omkommit i Moçambique och 98 i Zimbabwe till följd av cyklonen och de kraftiga regnen. Men landets president Filipe Nyusi har uppgett i ett uttalande att det snarare rör sig om över tusen personer.

- De officiella siffrorna är inte alls representativa. Vi har inte hela bilden av katastrofen än, säger William Antonio Mulhuwo.

Kuststaden Beira i Moçambique ligger i ett av de områden som drabbats allra hårdast. 90 procent av staden, som har drygt 500000 invånare, har förstörts. Dammar har brustit och i princip hela staden är översvämmad.

- Det är totalt isolerat. Man får tårar i ögonen av att se det. 90 procent av staden är under vatten. Bara att tänka på hur det har gått för befolkningen, säger William Antonio Mulhuwo.

ANNONS

Risk för sjukdomar

Det som redan står klart är att det råder stor brist på vatten. Enligt Läkare utan gränser finns även ett stort behov av sanitär hjälp.

- Efter en sådan här katastrof är risken för malaria och kolera stor. Människor behöver skydd. Vi försöker nå de här områdena, säger William Antonio Mulhuwo.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är redo att åka ned med experthjälp till Mocambique.

- Vi har tre stycken experter som eventuellt, beroende på om EU bestämmer det, kommer att skickas till Moçambique för att göra en bedömning av läget och koordinera internationella insatser, säger Martin Sjöholm, som är projektledare för internationella insatser vid MSB, till SR Ekot.

TT
ANNONS