Vegoslang? Om EU:s förslag blir lag förbjuds namn som vegokorv och vegoburgare.
Vegoslang? Om EU:s förslag blir lag förbjuds namn som vegokorv och vegoburgare.

Svensk vegoilska när EU vill steka sojakorv

Vegoslang eller vegopuck? Om EU får sin vilja igenom kan producenter av vegetariska alternativ få ändra namn – vilket får vegetarianer att se rött.

ANNONS
|

Det är i ett förslag från EU-parlamentets jordbruksutskott som namnbytena nämns, enligt tidningen ATL. Vegetariska alternativ borde inte få marknadsföras med namn som för tanken till kött, lyder resonemanget. Därför borde producenter för vegetariska produkter förbjudas att använda ord som "korv" och "burgare" i sin marknadsföring.

Förslaget upprör i bloggar och sociala medier som marknadsför och delar recept med vegetariska köttsubstitut.

- Jag trodde först att det var ett skämt, säger Gustav Johansson, som driver bloggen "Jävligt Gott".

ANNONS

"Sojacylinder med chorizokaraktär"

Han ser förslaget som ett hot mot mer gröna matvanor.

- Det här kommer att göra det mycket svårare att hitta vegetariska produkter. Ingen kommer att leta efter "sojacylinder med chorizokaraktär", säger Gustav Johansson.

Trenden är tydlig. Flera mätningar den senaste tiden tyder på att köttätandet minskar till förmån för mer klimatvänliga alternativ. Om förslaget gör det svårare att välja vegetariskt kan det missgynna både miljön och kunden i livsmedelsbutiken, spår generalsekreteraren för Sveriges konsumenter, Jan Bertoft.

- Det är viktigt att det uppmuntras till nya produkter. Då tycker jag det är märkligt om köttindustrin ska göra anspråk på formen av en produkt, som korv eller burgare. Jag är övertygad om att man som kund förstår att det inte finns kött i "vegokorv".

EU-kritiska myter

Myter om förbud mot böjda gurkor och att Öland inte längre betraktas som en ö av EU har spätt på nidbilden av institutionens politiker som petnoga byråkrater. Alice Bah Kuhnke, miljöpartistisk kandidat i det kommande EU-parlamentsvalet, känner igen kritiken. Hon förstår att vissa väljare som tar del av förslaget om vegetariska produkter kan slå bakut.

ANNONS

- Det är oerhört allvarligt, eftersom EU behövs och vi behöver samarbeta om framtidens stora utmaningar.

Även hon tycker att ett förbud mot köttklingande namn på vegetariska produkter är fel.

- Jag tycker det är anmärkningsvärt. EU bör lägga sin energi på att samarbeta om klimatet och demokratin i stället.

Husmanskostens räddning

Viljan att leva mer hållbart har förändrat alltifrån vad vi äter, vilka kläder som finns i butikerna och hur vi transporterar oss. Och för den som till exempel värnar den svenska husmanskosten, med kött och potatis, är det lätt att se den vegetariska trenden som ett hot, enligt kocken och bloggaren Gustav Johansson. Men köttsubstitut som sojakorv eller bönburgare kan tvärtom vara den traditionella matens räddning, tror han.

- Det enda sättet att bevara den klassiska svenska husmanskosten är att uppgradera den. Inte att låsa fast den i gamla föråldrade hjulspår.

ANNONS
TT

Fakta: Vegetariska alternativ

Det finns flera vegetariska alternativ till kött.

• Quorn: Finns i form av färs, bitar och filéer och tillverkas av protein från en särskild svamp.

• Soja: Sojabönan är en baljväxt och en vanlig ingrediens i många färdiga vegetariska alternativ.

• Bönor, ärtor och linser: Andra baljväxter med högt proteininnehåll är till exempel kidneybönor, kikärtor och olika former av linser.

ANNONS