Svenska doldisparet säljer sitt lyxhus i New York

LYXHUSET: 1995 köpte den italienska designern Gianni Versace ett sexvåningshus på Manhattan som han gjorde om helt och hållet. Bostaden fylldes med guld, Versacemönster och mycket marmor. Sedan 2005 är det ett svenskt par som äger huset, nu säljer de det för nästan 700 miljoner kronor.

ANNONS

Vid Central Park och exklusiva Madison Avenue ligger en bostad på sex våningar, byggd 1950.

1995 köptes fastigheten av den framgångsrika italienska designern Gianni Versace som grundade modehuset Versace 1978. Han hann bara äga det i två år innan han blev skjuten till döds utanför sitt hem i Miami i juli 1997.

När han köpte det inredde han det i samma barockstil som syns i hans mode. Versace la in italienska marmorgolv, målande om allt, la in österrikiska parkettgolv, byggde överdådiga badrum och fem öppna spisar, bland annat.

2005 sålde Versaces familj huset för 225 miljoner kronor, köpare var svenske finansmannen Thomas Sandell och hans fru Ximena.

ANNONS

Thomas Sandell är inte så känd i sitt hemland, vilket kan bero på att han ska ha bott utomlands sedan 80-talet. Enligt Forbes är han god för cirka 13 miljarder kronor och just nu ligger han på plats 2192 över världens rikaste personer.

Paret ägnar sig en hel del åt välgörenhet. 2010 var de till exempel värdpar för ett cocktailparty i USA till förmån för ”Princess Grace Foundation” , där ett par av gästerna var Sharon Stone och prins Albert II av Monaco.

Säljer Versaces tidigare hem

Paret Sandell är mycket förtjusta i Versaces stil, och har vårdat hans gamla hem och inredning. Versaces klassiska mönster och figurer syns överallt i huset – från ytterdörren till mosaikjacuzzin.

"Vi fortsatte de omfattande restaureringarna och renoveringarna med ett otroligt team av konstnärer och hantverkare som hedrar det magnifika arvet som lämnats av Gianni Versace," säger paret Sandell till Wall Street Journal.

Men nu ska huset på Manhattan få nya ägare. Paret Sandell har lagt ut sitt hem till försäljning för närmare 700 miljoner kronor. Sen tillkommer över 160 000 kronor i avgifter och skatter, varje månad.

Hela bostaden är på 1 300 kvadratmeter, har 17 rum, varav sju är sovrum, kan bli nio. Utöver det finns det tio badrum, varav ett har en jacuzzi som är klädd i Versacemönstrad mosaik.

ANNONS
Gianni Versace köpte fastigheten vid Central Park 1995, två år senare mördades han i Miami. Arkivbild.
Gianni Versace köpte fastigheten vid Central Park 1995, två år senare mördades han i Miami. Arkivbild.

Exteriör på 300 kvadratmeter

På bottenvåningen ligger en matsal, ett frukostrum och ett kök. Direkt från köket går man ut i sin egna lilla trädgård och uteplats med växter och en fontän. När man går in genom den stora entrén kommer man in i en pampig hall med stora pelare, marmorgolv, kristallkrona och en leopardmönstrad trappa. Vill man inte gå mellan våningarna finns där en hiss.

Tar man sig högre upp i huset finns där flera vardagsrum, ett bibliotek eller kontor, flera walk-in-closets, badrum i mycket guld och marmor, och ett träningsrum. På våning sex ligger ett spelrum med kök och badrum och ett mediarum som är inrett i marockansk stil.

Vill man koppla av ute och lapa sol är exteriören på nästan 300 kvadratmeter. Där finns en trädgård på drygt 90 kvadratmeter, en balkong som löper längs med hela husets bredd, och en takterrass med ett lusthus som har utsikt över välkända Fifth Avenue.

Möblerna ingår inte i priset, men en del av dem kan man få köpa.

Mäklare är Nikki Field och Amanda Field Jordan på Sotheby’s International Realty – East Side Manhattan Brokerage.

ANNONS