EU- och handelsminister Ann Linde (S) är oroad över EU:s förslag om begränsningar för kinesiska investeringar inom unionen. Arkivbild.
EU- och handelsminister Ann Linde (S) är oroad över EU:s förslag om begränsningar för kinesiska investeringar inom unionen. Arkivbild.

Sverige oroas av EU-hinder mot Kina

EU- och handelsminister Ann Linde (S) är oroad över att Sverige går miste om viktiga investeringar när EU väntas föreslå begränsningar mot Kinas framfart inom unionen.

ANNONS
|

Kina har kraftigt ökat sina investeringar i EU på senare år, skriver Dagens Nyheter. Förra året uppgick investeringarna i EU till 35,1 miljarder, vilket är en ökning med 75 procent.

Det har väckt oro bland tunga länder inom EU. Tyskland, Frankrike och Italien har efterlyst hårdare regler och under sitt tal till unionen på onsdagen väntas nu EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lova både en mer samordnad och tuffare granskning från Kina och andra länder.

Men flera länder, däribland Sverige, har satt sig emot. På tisdagen misslyckades försöken att nå enighet inom kring de nya reglerna, trots att EU-kommissionen, medlemsländerna och lagstiftarna i EU beslutat att enighet skulle vara nådd innan Junckers tal. Något nytt datum för förhandlingarna är ännu inte satt, rapporterar Reuters.

ANNONS

För Sverige skulle viktiga investeringar kunna mistas om begränsningar införs, enligt EU- och handelsminister Ann Linde.

- Vad jag förstår kan det komma förslag som gör det möjligt att stoppa investeringar från utanför EU. Det tycker vi är en protektionistisk åtgärd. Jag tycker att de möjligheter som WTO-avtalen ger Sverige och EU:s medlemsländer är bra. Där ingår att man nationellt kan stifta lagar för tillståndsprövning om en investering hotar den nationella säkerheten och allmän ordning, säger hon till DN.

TT
ANNONS