Syrlig Tusk efter brittiska avgångar

"Politiker kommer och går men de problem som de skapat för folket består", twittrade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk bara några minuter efter beskedet om att Storbritanniens utrikesminister blev ännu en i raden av ministrar som lämnar landets regering.

ANNONS

"Jag kan bara beklaga att idén om brexit inte försvinner med Davis och Johnson. Men... vem vet?", fortsatte Tusk syrligt.

Sammanträdet, som föregick offentliggörandet, ägde rum i premiärministern Theresa Mays sommarbostad Chequers.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker fortsatte i samma ironiska ordalag.

- Det här bevisar att det vid Chequers fanns en stor enighet inom det brittiska kabinettet, sade han vid en presskonferens i Bryssel enligt nyhetsbyrån AFP.

Statsminister Stefan Löfven (S) möttes av beskedet strax innan mötet i FN:s säkerhetsråd.

ANNONS

- Det är helt och hållet en inrikespolitisk fråga, men vad gäller diskussionen med EU så kan det komma att försvåras ytterligare. Jag hoppas verkligen inte det, för EU och Storbritannien behöver hitta en lösning efter att man lämnat EU. Men tiden är knapp, väldigt knapp, säger Stefan Löfven till TT:s utsände i New York.

TT: Hur tror du att det här kan påverka brexit?

- Vi måste avvakta och se vad som händer, vi får inte dra för långtgående slutsatser. Men tiden är knapp och vi borde nog ha hunnit längre när det gäller diskussionen om den framtida relationen mellan Storbritannien och EU, säger Löfven.

TT
ANNONS