Talibanregimens 'utrikesminister' Amir Khan Muttaqi under tisdagens presskonferens i Kabul.
Talibanregimens "utrikesminister" Amir Khan Muttaqi under tisdagens presskonferens i Kabul. Bild: Muhammad Farooq/AP/TT

Talibanerna tackar för utlovat bistånd

Det nya talibanstyret tackar världen för löften om hundratals miljoner dollar i nödhjälp till Afghanistan. Amir Khan Muttaqi, som regimen kallar utrikesminister, uppmanar också USA att visa "stort hjärta" i framtida förbindelser med landet.

ANNONS

På en presskonferens i huvudstaden Kabul utfäster han att talibanerna ska spendera det utlovade biståndet på ett klokt sätt fattiga till fromma:

– Det islamiska emiratet ska göra sitt bästa för att hjälpa behövande människor och detta på ett fullständigt transparent vis.

Länder går ihop

Utspelet kommer dagen efter att en givarkonferens ledd från FN:s kontor i Genéve fick det internationella samfundet att skänka 1,2 miljarder dollar (motsvarande drygt tio miljarder kronor) till hjälpinsatser i Afghanistan.

Pengarna behövs för att hjälpa elva miljoner människor i akut behov av mat och medicinsk utrustning och till 3,4 miljoner människor som behöver livsuppehållande sjukvård, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres på måndagen. För att nödhjälpen skulle räcka till slutet av året hade han hoppats på fem miljarder dollar från givarländerna.

ANNONS

Plågat folk

Afghanistan, kraftigt beroende av hjälp utifrån, genomlider en svår ekonomisk kris. De nya myndigheterna är oförmögna att betala ut löner samtidigt som matpriserna rusar i höjden. Därtill råder torka med sämre skördar som följd.

Amir Khan Muttaqi passar även på att be USA visa uppskattning för att talibanerna tillät förra månadens trupptillbakadragande, då över 120 000 amerikanska soldater evakuerades.

– Amerika är ett stort land, de behöver ha ett stort hjärta, säger han.

EU närmar sig

I EU-parlamentet i Strasbourg konstaterade EU:s utrikeschef Josep Borrell på tisdagen att EU inte har annat val än att samtala med det nya talibanstyret. EU ska försöka organisera en diplomatisk närvaro i Kabul, sade han:

– Den afghanska krisen är inte över. För att ha någon möjlighet att påverka händelseutvecklingen har vi ingen annan möjlighet än att engagera oss med talibanerna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS